Baltkrievija devalvē rubeli par vairāk nekā 50%

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Baltkrievija pirmdien paziņoja par Baltkrievijas valūtas - rubeļa - oficiālu devalvāciju vairāk nekā 50% apmērā, pirmdien paziņoja Baltkrievijas Centrālā banka.

Centrālā banka norādīja, ka, sākot ar otrdienu, 24.maiju, rubeļa oficiālais kurss pret dolāru būs 4930 rubeļi, bet pret eiro - 6914,82 rubeļi, tādējādi rubeļa vērtība pret dolāru un eiro samazināsies par attiecīgi 56,3% un 53,1%.

Pirmdien oficiālais rubeļa kurss pret dolāru veidoja 3155 rubeļus.

Rubeļa devalvāciju Centrālās bankas pārstāvji skaidroja nepieciešamību līdz šim pastāvošo vairāku rubeļa kursu aizvietošanu ar vienu, kā arī centieniem mazināt spiedienu uz valsts valūtu.

Pēc starpbanku valūtas un skaidras naudas tirdzniecības ierobežojumu atcelšanas pagājušajā mēnesī Baltkrievijā radās vairāki rubeļa kursi.

Oficiālais rubeļa kurss pret dolāru veido aptuveni 3500 rubeļus, valūtas maiņas punktos dolāru iespējams iegādāties par 4000 līdz 4500 rubeļiem, savukārt starpbanku tirdzniecībā dolārs tiek tirgots par 6000 līdz 6500 rubeļiem.

Tajā pat laikā importētāji jau nedēļu izmanto kursu aptuveni 8000 rubeļu par dolāru.

Baltkrievijas finansiālā situācija saasinājās šā gada sākumā, kad valsts budžets vairs nevarēja izturēt Baltkrievijas sociālās politikas un prezidenta Aleksandra Lukašenko pirms pagājušā gada decembra prezidenta vēlēšanām doto solījumu spiedienu.

Pasliktinājās situācija valsts tekošajā kontā, bet ažiotāža ap valūtu negatīvi ietekmēja valsts valūtas rezervju apjomu.

Galu galā Baltkrievijas varas iestādes bija spiestas īstenot virkni pasākumu, kas paredzēti valūtas kursa stabilizēšanai.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā valsts premjerministrs Mihails Mjasņikovičs paziņoja, ka Baltkrievija no Eirāzijas Ekonomiskās kopienas Pretkrīzes fonda saņems aizdevumu 3-3,5 miljardu ASV dolāru apmērā.

Mjasņikovičs atklāja, ka, saņemot aizdevumu, Baltkrievija apņēmusies samazināt tekošā konta deficītu, galvenokārt īstenojot privatizācijas programmu un piesaistot ārvalstu investīcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu