Arvien biežāk iegādājas viltojumu noteikšanas iekārtas (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nodrošināties pret eiro viltojumiem var, izmantojot speciālus flomāsterus vai pat nopietnus valūtas detektorus. Tuvojoties naudas maiņai mūsu valstī, Latvijas iedzīvotāji arvien biežāk iegādājas viltojumu noteikšanas iekārtas. Kādas tās ir un cik minētās ierīces ir uzticamas?

Īsto un viltoto eiro banknošu atšķiršanas vienkāršākais un lētākais palīgs ir šāds flomāsters. Tas ir aptuveni tikpat liels kā jebkurš cits marķieris un darbojas pavisam vienkārši.
«Jāuzvelk uz banknotes strīpiņa: kas būs īstā banknote, tai pēc laika strīpiņa pavisam izgaist, bet, ja tas tiek izdarīts uz viltotas banknotes, tad svītra vienkārši paliek melna,» flomāsteru demonstrē SIA «Neo» pārstāve Signe Krūma.

Marķiera darbības pamatā ir īsto un viltoto banknošu atšķirīgie papīri.

Īstā nauda ir taisīta no papīra, kas nesatur celulozi, un tāpēc uz tā šī flomāstera pēdas nepaliek, bet viltotā nauda drukāta uz parastā celulozi saturošā papīra, tāpēc svītrojums kļūst redzams.

Minētos flomāsterus eksperta skatījumā nevajadzētu lietot, jo tie, iespējams, kaitē naudaszīmēm, taču atsevišķos gadījumos tāds marķieris var būt visai noderīgs.

«Protams, aizdomīgā gadījumā, ja tā naudaszīme kaut kādu iemeslu dēļ liekas aizdomīga un arī naudas iesniedzējs nevieš uzticību, tāda pārbaude varētu derēt,» uzskata LB naudas tehnoloģiju daļas vadītājs Andris Tauriņš.

Pēdējā laikā vērojams arī nopietnāku valūtas detektoru pieprasījuma kāpums

Šie naudas detektori jau ir lielāki un ir elektroniski. Tie pārbauda eiro banknotes jau pēc vairākām pazīmēm un viegli pazīst viltojumus.
«Kā jau saka, 100% nekas nav uzticams, bet principā viss šis aprīkojums ir Eiropas bankas mājas lapā, kurus banka rekomendē lietošanai,» zina stāstīt SIA «Universālās vadības sistēmas» pārstāve Dace Ivane.
Iekārtu izplatītāji norāda, ka lielākās kompānijas jau laikus ir nodrošinājušās ar šādām iekārtām. Savukārt mazāku uzņēmēju pieplūdumu viņi gaida, tuvojoties gadu mijai.

Eiro monētu atpazīšanai pārdošanā nekādu īpašu iekārtu nav

Latvijas Bankas eksperts ieteica izmantot vienkāršu, nelielu magnētiņu. Viena un divu eiro monētas ir viegli magnētiskas, bet viltojumi tādi ir tikai ļoti retos gadījumos.

Viltotas eiro monētas vispār ir liels retums.
Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu