Jēkabpilī latviešus darbam Īrijā oficiāli meklē pirmo reizi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nodarbinātības Valsts aģentūras (NVA) Jēkabpils filiālē aizvadītā nedēļā notika Īrijas sēņu kooperatīva organizēts informatīvais seminārs, kurā latvieši tika aicināti doties lasīt sēnes. Šāds pasākums ar mudinājumu strādāt tieši ārpus Latvijas Jēkabpils filiālē notika pirmo reizi.

Filiāles vadītāja Svetlana Zujeva stāsta, ka aģentūras telpās ir zāle, kas paredzēta semināriem darba devējiem ar lielu strādājošo skaitu, līdz ar to tiek praktizētas šāda veida tikšanās ar potenciālajiem darba ņēmējiem.

Eiropas valstu nodarbinātības dienestu tīkla EURES ietvaros latviešu darba devējiem ir iespēja reklamēt brīvās darba vietas Eiropas Savienības (ES) valstīs, un arī otrādi – arī ārzemju darba devējiem ir iespēja piedāvāt darbu latviešiem, uzsver Svetlana Zujeva. Taču no NVA puses darbinieku atlase tiek veikta tikai vietējiem uzņēmējiem.

Seminārs raisīja gan vietējo iedzīvotāju, gan attālākos reģionos dzīvojošu cilvēku interesi, kuri gatavi braukt prom no dzimtās valsts un strādāt Īrijā.

Informatīvā semināra laikā sastaptais Andris negrib braukt strādāt prom uz Īriju, taču citu variantu nav. Ja kāds Jēkabpilī piedāvātu ko līdzīgu, kaut uz pusi zemāku algu un iespēju nodrošināt dzīvesvietu, tad nebūtu tādas problēmas kā tagad, saka jaunais vīrietis. Valdis savu CV nosūtījis uz daudzām darba vietām visā Latvijā, bet nekā, un vietējie uzņēmēji sakot, lai gaida, kad atbrīvosies kāda piemērota vakance, taču mūžīgi sēdēt un gaidīt jau nevar, tāpēc arī viņš ieradies uz semināru, lai iesniegtu savu CV. Turpretī Andris apgalvo, ka Jēkabpilī darba tirgū vairs nav vajadzīgi cilvēki pēc 50 gadu vecuma. Daudzi strādājot gateros, taču tur vajadzīgi jaunāki un spēcīgāki cilvēki.

Šobrīd NVA Jēkabpils filiālē reģistrēti vairāk nekā pusotrs tūkstotis bezdarbnieku. Runājot par nodarbinātības tendencēm, NVA filiāles vadītāja atklāj, ka Jēkabpilī bezdarba līmenis samazinās pavasarī un vasarā, kad sākas sezonālie darbi, taču rudenī un ziemā bezdarbnieku skaits kļūst lielāks. Šobrīd Jēkabpilī pieejamas vairāk nekā 200 brīvās darba vietas, taču darba devēji meklē speciālistus – traktoristus, auto vadītājus, elektriķus, santehniķus un šīs darba vietas paredzētas kvalificētiem darbiniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu