Apvērsums izglītības sistēmā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Valkas dome izstrādājusi stratēģiju Latvijā vēl nebijušai izglītības sistēmas pilnveidošanai un piedāvās starpskolas apmācību 9.

klases absolventiem.

Tās mērķis ir tiem Latvijas skolēniem, kuri ar labām sekmēm pabeiguši 9. klasi, dot iespēju vienu gadu veltīt mācību priekšmetu padziļinātai apgūšanai, iemācīties dzīvot patstāvīgi projām no mājas, izprast sevi un savas intereses, sabalansēt vēlmes un vajadzības.

Gads pārdomātam lēmumam

Valkas pilsētas domes galvenā speciāliste izglītības jautājumos Līga Veinberga uzsvēra, ka reāli pirmos audzēkņus starpskolā varētu uzņemt ne ātrāk kā 2010. gadā. Vispirms sabiedrībā būšot jālauž stereotips par it kā zaudētu gadu, kura laikā pamatskolas izglītību ieguvušais pilsonis faktiski nav nekas — viņš vienkārši dzīvo, mācās un domā, ko vislabāk patiks darīt turpmāk.

«Pirms sākt stratēģijas izstrādāšanu, mēs iepazināmies ar Dānijas pieredzi, kur starpskolas izglītības sistēma pastāv jau simts gadus, un bija vietējo skolu pedagogu atzinumi, kuri redz desmitajā klasē nokļuvušos audzēkņus. Daudzi no viņiem ir tikai piemērojušies straujās dzīves tempam un iestājušies ģimnāzijā, jo kaut kur jāmācās. Taču apjausma, ko īsti katrs vēlas mācīties, nāk ar laiku. Tad var izrādīties, ka zaudēts ir ne viens vien gads.

Tieši tādēļ mēs vēlamies piedāvāt šo starpskolu. Mūsuprāt, ļoti būtiski ir arī iemācīt praktisko dzīvi — kad esi pats atbildīgs par savu rīcību, rūpējies par savu sadzīvi, plāno dienas darbus un naudas tēriņus. Valkas starpskolas modelis, un to iesaka arī dāņu konsultanti, varētu būt 50 pret 50. Tas ir, mācās puse zēni un puse meitenes, pedagogi ir puse sievietes un puse vīrieši. Šogad droši vien mums starpskolu nokomplektēt neizdotos, jo, kā jau minēju, tik jaunam pavērsienam vēl gatava ir tikai daļa pedagogu un vecāku. Taču domāju, ka līdz tās atvēršanai visi sapratīs nevis zaudējuma, bet galvenā ieguvuma nozīmi — jau skaidru jaunā cilvēka patstāvīgās dzīves ceļu,» stāstīja L. Veinberga.

Noskata Tomēnu skolu

Iecerēts, ka Latvijā pirmajai starpskolai būs sava atsevišķa māja — kādreizējā Tomēnu skola Valkas pagastā. Tās rekonstrukcijai un iekārtošanai tiek izstrādāti projekti, lai nodrošinātu modernu un mūsdienīgu mācību un sadzīves materiālo bāzi. Starpskolā būs ļoti stingri iekšējās kārtības noteikumi, un audzēkņu uzturēšanās tur būs par daļēju samaksu.

«Valkas pilsētas izglītības stratēģija laika posmam no 2005. līdz 2015. gadam» ir apstiprināta domes sēdē, un drīzumā to iesniegs izvērtēšanai Izglītības un zinātnes ministrijā. Izglītības stratēģijas galvenais mērķis ir nodrošināt pilsētā kvalitatīvas un daudzpusīgas mūža izglītības iespējas. Bez starpskolas stratēģijā ir iekļauti arī pilsētas citu izglītības iestāžu attīstības infrastruktūras un kvalitatīvās izaugsmes virzieni un noteiktas prioritātes. Piemēram, kādreizējā Tērauda skolā izveidot starptautisku studiju centru, kurā augstāko izglītību iegūtu Latvijas, Igaunijas un Krievijas pierobežas apgabalu studenti — katrs savā dzimtajā valodā. Plānota arī studentu pilsētiņa.

Valkas domes priekšsēdētājs Vents Krauklis uzsvēra pilsētas gatavību pilotprojektam par starpskolas izglītību pēc dāņu pieredzes.

Stingrība neizpaliks

«Viesojoties Dānijā, es iepazinos ar tur ļoti populāru skolu tipu — efterskolu (burtisks tulkojums — pēcskola). Tajā bērni pēc 9. klases vienu gadu nostiprina zināšanas vispārizglītojošos priekšmetos un daudz laika velta interesēm — mūzikai, sportam, mākslai, padziļinātai atsevišķu mācību priekšmetu apguvei, iemācās dzīvot ārpus vecāku redzesloka.

Ja, piemēram, skolā kādu pieķer lietojot alkoholu vai narkotikas, atrodoties pēc pulksten 22.00 svešā gultā, vai ja jaunietis kavē stundas, viņu nekavējoties no skolas izslēdz. Dānijā šīs skolas ir tik populāras, ka uz tām pat stāv rindā. Tā kā mūsu izglītības stratēģija ir izstrādāta desmit gadiem, jau drīzumā nopietni tiks domāts arī par skolēniem, kuri 9. klasi pabeidz tikai ar liecību. Iespējams, jau 7. un 8. klasē, ja viņiem neveiksies mācībās, mēģināsim nodrošināt šiem audzēkņiem profesijas apgūšanu, kā arī sadarbosimies ar Valgas arodskolu,» teica V. Krauklis.

Pašlaik Valkā darbojas 12 izglītības iestādes: bērnudārzi, skolas un augstskolu filiāles. Šā gada septembrī pirmos studentus uzņems vēl viena — Latvijas Universitātes filiāle.

Izglītības un zinātnes ministrijas Vispārējās izglītības departamenta direktors Artūrs Skrastiņš valcēniešu ideju par starpskolu pagaidām nekomentēja, jo nav iepazinies ar pašvaldības izstrādāto stratēģiju. Tomēr katrā ziņā ir labi, ka ne tikai ministrija, bet arī sabiedrība domā par jauniešu iespējām nopietni izvēlēties savu nākotni, sacīja A. Skrastiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu