Pārtikas piedevas, kas var radīt veselības problēmas bērniem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Krāsvielas - aizliegtas bērnu uzturāE 102 (tartrazīns) bieži rada alerģijas bērniemE 104 (hinolīna dzeltenais) izraisa dermatītu un citas problēmas.

Aizliegts ASV, Austrijā, Norvēģijā.E 110 (saulrieta dzeltenais) var izraisīt alerģijuE 120 (košenils, karmīnskābe, karmīni) iespējams, ietekmē nervu sistēmu, izraisot bērnu hiperaktivitātiE 122 (azorubīns, karmoizīns) ir astmas riska faktors. Aizliegts Zviedrijā, Norvēģijā, Austrijā, ASV.E 123 (amarants) sevišķi bīstams bērniem, var izsaukt astmu, dermatītu, hiperaktivitāti, attīstības pataloģijas. Aizliegts ASV, Krievijā, Austrijā, Norvēģijā un vairākās citās valstīs.E 132 (indigotīns, indigokarmīns) konstatēts plašs traucējumu spektrs. Aizliegts NorvēģijāE 151 (briljantmelnais) aizliegts ASV, Austrālijā, Austrijā, Vācijā, NorvēģijāE 160b (annato) bieži rada alerģiju, īpaši bērniem

Saldinātāji — aizliegti bērnu uzturāE 950 (kālija acesulfāms), E 952 (ciklāmskābe un tās sāļi), E 954 (saharīns) aizliegti daudzās valstīs, jo ir aizdomas, ka šīs piedevas izraisa ļaundabīgos audzējus. E 951 (aspartams) var izraisīt alerģiju, īpaši jutīgi pret šo saldinātāju ir bērni

Garšas pastiprinātājiE 621 (Nātrija glutamāts) — tā pārdozēšana var izraisīt galvas sāpes, tahikardiju, muskuļu sāpes, vājumu (tā saukto Ķīnas restorāna sindromu).

KonservantiE 210–219 (benzoskābe un benzoskābes sāļi) — šīm pārtikas piedevām piemīt toksiskas un alerģiju izraisošas īpašībasE 211 (nātrija benzoāts) astmas slimniekiem var izsaukt lēkmi.E 220–228 (sēra dioksīds un sulfīti) — novērots, ka dažiem cilvēkiem pēc to lietošanas var būt galvassāpes, elpas trūkums, nātrene, nelabums, arī traucējumi asinsapgādē ar skābekli, pat vēzis. Šī pārtikas piedeva samazina B1 vitamīna daudzumu produktā.E 249–252 (nitrāti un nitrīti) var reaģēt ar pārtikā vai cilvēka ķermenī esošiem amīniem un veidot nitrozamīnus — vielas ar izteikti kancerogēnām īpašībām. Lietojot daudz pārtikas ar šīm piedevām, draud risks saslimt ar onkoloģiskām slimībām. Šīs piedevas var izraisīt alerģiju.

AntioksidantiE 320 (hidroksianizols), E 321 (butilēts hidroksitoluols, E 311 (oktilgallāts), E 312 (dodecigallāts) ir potenciāli alerģiju izraisītāji

Zināšanai:Zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētās pārtikas marķējumā papildus jānorāda:• produkta enerģētiskā vērtība kilodžoulos (kJ) un kilokalorijās (kcal),• olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku (lipīdu) daudzums• katras minerālvielas un katra vitamīna vidējo daudzumu• vecumu, no kāda produktu var lietot, ņemot vērā produkta sastāvu, struktūru un citas īpašības• lipekļa klātbūtni vai trūkumu, ja produkts paredzēts bērniem, kas jaunāki par sešiem mēnešiem• ja nepieciešams, produkta sagatavošanas pamācību un brīdinājumu par bīstamību veselībai, ja tas sagatavots nepareizi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu