Kur labāk laist pasaulē bērnu - slimnīcā vai mājās? (14)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dzemdības mājās Latvijā kļūst aizvien populārākas. Lai gan liela daļa Latvijas mediķu ir pret to, pagājušajā gadā iespēju dzemdēt savu bērniņu mājās izvēlējās aptuveni 116 sievietes, - kas ir uz pusi vairāk nekā 2007. gadā.

Mazās Aleksandras pirmais kliedziens bija savās mājās. Kad viņas mamma uzzināja, ka ir stāvoklī, kopā ar dzīvesbiedru tika pieņemts lēmums, ka slimnīcā mazulīti viņa nedzemdēs.

Ilze un Kaspars, Aleksandras vecāki: "Baiļu sajūtas nebija nekādas. Izpētījām, ka slimnīcā ir slikti, tur tiek izjaukts dabiskais process. Notiek medicīniskā iejaukšanās, kas rada nākamo medicīnisko iejaukšanos un tas mums negāja pie sirds."

Ilze neuzskata, ka dzemdējot mājās, būtu pakļāvusi briesmām sevi vai meitiņu. Ja māmiņas un mazuļa veselības stāvoklis ir labs, tas esot pareizākais lēmums.

Kaspars, Aleksandras tētis: "No sākuma domājām izmantot vannu, bet nepaspējām pieliet ūdeni un Aleksandra piedzima gultā."

Vecmāte Astrīda Millere pirmā Latvijā uzdrīkstējās palīdzēt ģimenei, kas izvēlējusies mājdzemdības. To viņa dara joprojām. Astrīda uzskata, ka Latvijas iedzīvotāji pieraduši pie padomju režīma sistēmas, tāpēc arī tiekot kultivēti vairāki mīti par dzemdībām mājās.

Astrīda Millere, vecmāte: "Piemēram Nīderlandē uzskata, ka tas ir normāli. Ja sieviete grib dzemdēt slimnīcā, viņai jautā, kas tev kaiš? Vai esi slima?"

Latvijā ir gluži pretēji. Sievietes, kas izvēlas dzemdēt mājās tiek sauktas par slimām, bet vecmātes par dumjām.

Astrīda Millere, vecmāte: "Izpratne par drošību katram sava. Es dzemdību filozofijā saskatu kaut ko citu."

Būtiskākais priekšnosacījums, lai varētu dzemdēt mājās – ir labs veselības stāvoklis un 100% pārliecība pašai par sevi. Ja ir šaubas, tad labāk to nedarīt.

Latvijas iedzīvotāju domas par mājdzemdībām joprojām dalās. Rīgas Dzemdību nama ārstes uzskata, ka mājdzemdības ir pārprasta demokrātija.

Dace Rezeberga, Rīgas Dzemdību nama galvenā ginekoloģe: "Apmēram 10% gadījumos nevar paredzēt, ka izvērtīsies dzemdības. Mammas vai bērna veselības stāvoklis var krasi mainīties, jāpieņem lēmums. Bet ja vēl jātransportē uz slimnīcu, tad daudz ko var pazaudēt."

Ārste uzsver, ka slimnīcā ir bērnu reanimācijas nodaļa un cita aparatūra, kuru vajadzības gadījumā ārsti var nekavējoties izmantot. Mājdzemdētājām tāda iespēja netiek piedāvāta.

Arī dzemdību namā sastapto māmiņu domas par dzemdībām mājās ir visai skeptiskas.

Marija, pret mājdzemdībām: "Slimnīcā nolēmu dzemdēt, jo tā jūtos drošāk. Neviens taču nevar paredzēt, kā viss izvērtīsies."

Elīna, pret mājdzemdībām: "Nebija pārliecības, ka viss varētu noritēt labi."

Izdevumus par dzemdības slimnīcā pilnībā sedz valsts, savukārt Dzemdības mājās netiek apmaksātas, tādēļ vecākiem ir jārēķinās ar izmaksām aptuveni 600 latu apmērā.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu