Pēc papardes zieda meklējumiem... (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/ Bruce L

Viens no vasaras saulgriežu maģiskākajiem rituāliem ir noslēpumainā papardes zieda meklēšana, kas saistījusi cilvēkus jau kopš seniem laikiem. Ja Līgo naktī, dodoties meklēt papardes ziedu, gadījies piemirst par kontracepciju vai ierastā kontracepcijas metode pieviļ, kā rezultātā rodas bažas par nevēlamas grūtniecības iestāšanos, farmaceite Kristīne Brencāne rekomendē doties uz aptieku pēc avārijas kontracepcijas līdzekļiem.

Kā paskaidro«BENU Aptiekas» farmaceite, Latvijā pieejamas bezrecepšu avārijas kontracepcijas tabletes, kurās aktīvā viela ir levonorgestrels. Šī viela ir progesterons ar antiestrogēnu iedarbību. Šis hormons neļauj olnīcām izdalīt olšūnas un aptur apaugļotās olšūnas piestiprināšanos dzemdes sieniņai. Tas nozīmē, ka, iedzerot avārijas kontracepcijas tableti, iespējams apstādināt ovulāciju, pārtraukt olšūnas apaugļošanos un tās ceļu pa olvadiem, kā arī izraisīt izmaiņas dzemdē, kas novērš apaugļotās olšūnas implantāciju dzemdes gļotādā.

Kā uzsver farmaceite,

avārijas kontracepcija paredzēta tikai avārijas situācijām,

līdz ar to nekādā gadījumā to nevajadzētu izmantot regulāri, jo īpaši kā kontracepcijas metodi. Turklāt jāatceras, ka avārijas kontracepcija nenodrošina aizsardzību pret seksuāli transmisīvām slimībām. Tāpat avārijas kontracepcija nav abortīva metode – ja grūtniecība jau iestājusies, to ar avārijas kontracepciju pārtraukt neizdosies.

Foto: flickr.com/ Bruce L

Pretapaugļošanās metodes neveiksmes gadījumā vai pēc neaizsargāta dzimumakta avārijas kontracepcija lietojama 72 stundu laikā. Tomēr jāņem vērā, ka preparātam būs visaugstākā efektivitāte, lietojot to pēc iespējas agrāk – vēlams, 12 stundu laikā, jo tas nodrošina 95% avārijas kontracepcijas efektivitāti. Atkarībā no preparāta avārijas kontracepcijas līdzeklis var sastāvēt no vienas vai divām tabletēm. Divu tablešu gadījumā otrā tablete jāiedzer pēc noteikta laika intervāla. Pirms avārijas kontracepcijas lietošanas sievietei jābūt drošai, vai grūtniecība nav jau iestājusies. Savukārt pēc avārijas kontracepcijas izmantošanas līdz nākamo mēnešreižu sākumam ieteicams lietot vietēju barjermetodi (prezervatīvus vai dzemdes kakla uzmavu). Šo tablešu lietošana nav šķērslis regulārā hormonālā pretapaugļošanās līdzekļa lietošanas turpināšanai.

Tā kā avārijas kontracepcijas līdzekļos ir augsta progestīna deva,

iespējamas tādas blakusparādības kā slikta dūša, vemšana un menstruālā cikla pārtraukums,

menstruāciju aizkavēšanās, kā arī dzemdes asiņošana. Pastāv liela varbūtība, ka avārijas kontracepcija mainīs sievietes hormonālās sistēmas regulāciju noteiktajā menstruālajā ciklā, taču ļoti iespējams, ka cikls paliks bez izmaiņām. Tomēr, ja trīs stundu laikā pēc avārijas kontracepcijas tablešu lietošanas sākas nelabums un vemšana, farmaceite K.Brencāne rekomendē sazināties ar ārstu vai vērsties pēc konsultācijas pie farmaceita.

Izņemot jau minētos blakusefektus, praksē nav novērota cita veida negatīva un ilgstoša ietekme uz organismu gadījumos, ja avārijas kontracepcija lietota ļoti retās «avārijas» situācijās. Tāpat arī nav pamata uztraukumam ar avārijas kontracepcijas ietekmi uz auglību. Tomēr, ja mēnešreizes pēc avārijas kontracepcijas lietošanas kavējas vairāk nekā piecas dienas, ir ļoti stipras vai ļoti vājas, noteikti vajadzētu sazināties ar savu ginekologu. Tomēr farmaceite uzsver, ka šādas avārijas situācijas noteikti nebūtu vēlamas regulāri un visdrošāk ir uzreiz izvēlēties drošu un veselībai nekaitīgu kontracepcijas metodi, piemēram, prezervatīvus.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu