Vai maz zini, no kā veidojas «riepa»?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Hammerin Man

Mēdzam jokot, ka katra apēstā kūciņa darbojas «riepas» veidošanā, tas sagādā darbu kosmetologiem, kuri cenšas aizdabūt kūciņu no tava vidukļa. Viena no procedūrām, kura spējīga aizvākt pārāk daudz kūciņu no vidukļa, ir kavitācija. Kosmetoloģijas koledžas absolvente, skaistumkopšanas speciāliste kosmetoloģijā Ineta Zālīte ir pētījusi kavitācijas lietošanu ķermeņa estētisko problēmu risināšanā.

Cilvēka fiziskais ķermenis veidots no dažādiem audiem, kuru sastāvs ir atšķirīgs gan pēc ķīmiskiem, gan fizikāliem rādītājiem – tos iedala cietajos un mīkstajos audos. Taukaudi pieder pie mīkstajām audu struktūrām cilvēka uzbūvē un piedalās dažādu procesu regulēšanā.

Tauku šūnu sauc par adipocītu. Šis vārds ir veidojies no latīņu valodas vārda «adeps», kas nozīmē - tauki, un grieķu vārda «kitos» - burbulis. Taukaudu šūnām ir lodītes forma, kam apkārt ir kolagēna šķiedras un asins kapilāri. Tauku šūnas izmēri var būt dažādi, un tā var saturēt atšķirīgu tauku daudzumu (parasti 60-70%).

Adipocītu šūnas var palielināt savus izmērus līdz pat 100 reizēm.

Ir izpētīts, ka tauku šūnas cilvēkam attīstās divos periodos – embrionālajā un dzimumnobriešanas periodā. Tātad liekā svara problēmas tiek ieliktas, jau atrodoties mātes vēderā un līdz dzimumbrieduma sasniegšanai. Ja liekais svars ir divu gadu vecumā, tad visbiežāk arī pieaugot būs problēmas ar svara kontroli. Esošās šūnas aug un līdz ar tām palielinās arī tauku nogulsnes, taču šūnas nevar augt bezgalīgi. Ilgu laiku tika uzskatīts, ka tauku šūnas nevairojas, bet ir izpētīts, ka tad, kad tauku apjoms sasniedz maksimumu un šūna vairs nespēj augt, šūnas sāk vairoties.

Foto: flickr.com/Hammerin Man

Pārmērīgas ķermeņa aptaukošanās gadījumā tauku šūnas sablīvējas un rada dažāda izmēra mezglus.

Ja šūnu sablīvējums ir ļoti liels, rodas makronoduļi, kuru aprises ir redzamas kā nelīdzens ādas reljefs.

Lai izprastu, kāpēc kavitācija iznīcina tieši taukaudus, bet ne kaulaudus, skrimšļaudus vai citus audus, ir būtiski zināt, kāda ir tauku struktūra un uzbūve. Tauki ir ūdenī nešķīstošas vielas un sastāv no trim elementiem – skābekļa, ūdeņraža un oglekļa. Runājot par kavitācijas procesu, ir ļoti būtiski, lai starpšūnu telpā, kurā atrodas adipocīti, būtu pietiekams šķidruma daudzums, kurš ļautu veiksmīgi noritēt turbulences procesam, ko izraisa zemas frekvences ultraskaņas vilnis, tam nokļūstot šķidrā vidē. Tāpēc dienā, kad paredzēts kavitācijas seanss, klientam tiek rekomendēts viegls uzturs un pietiekama šķidruma uzņemšana pirms procedūras.

Kavitācijas viļņa spēks, ar kādu tas rada mikrosvārstības šķidrumā, ir aprēķināts tā, lai neradītu kaitējumu, piemēram, asinsvadu sieniņām. Tātad, jo vairāk nospriegota būs tauku šūna, jo iestieptāka un plānāka būs tās membrāna, jo veiksmīgāk tā pakļausies kavitācijas ģenerēto mikroburbulīšu eksploziju radītajām svārstībām.

Šādā veidā atbrīvojušies triglicerīdi (tauki, kas atrodas adipocītos), nokļūstot starpšūnu telpā, tiek izvadīti dabiskā metabolisma ceļā, 90% ar limfātiskās sistēmas palīdzību un 10% absorbējas asinsrites gultnē, kur bioķīmiskās reakcijas rezultātā lipoproteīni savienojas ar triglicerīdiem un pēc tam tiek katabolizēti par brīvajām taukskābēm un glikozes molekulām.

Nepareizi ēdot, tauku daudzums šūnās palielinās, jo daba piešķīrusi tām spēju taukus ātri uzkrāt, bet to izvadīšana notiek ievērojami lēnāk. Diētas, sports un dažādas masāžas palīdz uzturēt sevi tonusā, taču neiznīcina pašu tauku šūnu.

Pat ja cilvēks stipri novājē, tauku šūnas rezerves ievērojami iztukšojas, bet tauku šūna saglabājas.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu