Latvija pirmā pasaulē ievieš ".mobi" paplašinājumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

NIC informē, ka Latvija kļuvusi par pirmo valsti pasaulē, kas ieviesusi ".mobi" paplašinājumu valsts koda domēniem. Tagad visi ".lv" domēna vārdu lietotāji, kas to vēlēsies, varēs aktivizēt saviem ".lv" domēna vārdiem atbilstošus domēna vārdus ar paplašinājumu ".lv.mobi" bez maksas, informēja NIC sabiedrisko attiecību projektu vadītājs Jānis Riņķis.

Palielinoties konkurencei un attīstoties tehnoloģijām mobilo tālruņu tirgū, interneta lietošana ar mobilajām ierīcēm kļūst arvien lētāka. Cilvēki arī daudz vairāk izmanto šo iespēju komunicēt un atrast interesējošo informāciju ar mobilo tālruņu palīdzību. Jau šobrīd aptuveni 20% no Latvijas mobilo tālruņu lietotājiem ikdienā aktīvi izmanto mobilo internetu. Ar laiku šis procents kļūs ievērojami lielāks, jo daudzi lieto mobilo internetu, piemēram, sabiedriskajā transportā, kafejnīcās, uz ielas un daudz kur citur.

NIC vadītāja Katrīna Sataki stāsta, ka mobilais internets jau ir ienācis mūsu dzīvē un iekarojis stabilu vietu gan Latvijā, gan visā pasaulē. "Iespējams, ka mobilais internets ar laiku izkonkurēs pat stacionāro internetu, lai neteiktu, ka ir jomas, kur tas jau ir noticis." Savukārt kompānijas "dotMobi" (kas ir domēna ".mobi" turētājs) vadītājs Trejs Hārvins uzskata, ka "šobrīd joprojām lielākā daļa mājas lapu nav piemērotas, lai tās aplūkotu ar mobilo tālruņu palīdzību, pat lietojot iPhone vai Android tālruņus. Lapas ir pārāk lielas mazajam mobilā tālruņa ekrānam un pārāk lēni tiek ielādētas."

Interneta lietotājiem ilgu laiku nebija vienota domēna, kuru apmeklējot varēja droši zināt, ka lapa ir domāta tieši mobilajam tālrunim. Tas arī mudināja 2003.gadā dibināt kompāniju "dotMobi", lai popularizētu mobilajiem tālruņiem paredzētu saturu. Ideja ātri vien realizējās dzīvē, un jau 2006.gadā lietotājiem visā pasaulē kļuva pieejams domēns ".mobi".

Tas, ko sadarbībā ar "dotMobi" saviem lietotājiem piedāvā NIC, ir bez papildu maksas klāt pie sava ".lv" domēna vārda iegūt vēl vienu - ar paplašinājumu ".lv.mobi", ko varētu izmantot mobilajiem tālruņiem paredzēta satura izvietošanai. "Protams, nav nozīmes tam, kādu domēna vārdu izmantot, lai piedāvātu mobilo tālruņu lietotājiem draudzīgu saturu. Arī risinājums, piemēram, "www" vietā ierakstot "m", ir lietotājiem ērts. Bet mēs vēlējāmies piedāvāt iespēju izmantot ".lv.mobi", lai pievērstu uzņēmumu, iestāžu un mājas lapu uzturētāju uzmanību neapstrīdamam faktam - internets piedzīvo jaunu attīstības lēcienu un to nedrīkst ignorēt," skaidro NIC vadītāja Katrīna Sataki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu