Spamotājiem draud 5000 latu sods! (108)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: fragments no epasta

Mēstuļu sūtītājiem, kuri pēdējā laikā piedrazojuši daudzu portāla TVNET lasītāju e-pasta kastītes, draud 5000 latu sods. Tā noskaidrojām, reaģējot uz vairāku lasītāju sūdzībām par regulāriem spamotājiem.

Pēdējo nedēļu laikā TVNET ir saņēmis vairāku lasītāju sūdzības par lielu daudzumu mēstuļu, kurās tiek piedāvāts apmeklēt dažādus kursus, piemēram, par nodokļiem vai stresu (skat. raksta resursos).

Cilvēki sūdzējās, ka šādas mēstules saņem regulāri. Turklāt tās tiek sūtītas uzreiz pa vairākām, ļoti ātri piedrazojot elektronisko pastkastīti.

Spami sūtīti no, piemēram, šādām e-pasta adresēm: liene.krastina@outlook.com, nodoklu_ib@outlook.com, seminari.centrs@hotmail.com, biz.psihologija@hotmail.com.

Saņēmēji lūdz nesūtīt, bet sūtītāji nereaģē

Lasītāji informēja, ka sazinājušies pa mēstulēs norādītajiem kontaktiem, gan zvanot, gan rakstot e-pastus, lūdzot pārtraukt mēstuļu sūtīšanu.

Telefoniski tiek apsolīts, ka mēstules uz konkrēto e-pasta adresi vairs netiks sūtītas,

taču realitātē mēstuļu sūtīšana turpinās pilnā sparā.

Tāpat cilvēki uztraucas, kādā veidā šādas kompānijas ieguvušas viņu e-pasta adreses, bažījoties, ka tās varētu būt zagtas.

Par šīm vēstulēm TVNET informēja Datu valsts inspekciju (DVI). Jautājām, kā rīkoties, saņemot šādas mēstules.

Inspekcijā ieteica, pirmkārt, atteikties turpmāk no šādu komerciālu paziņojumu saņemšanas, un

ieteicams šo atteikumu noformēt rakstiski.

Gadījumos, kad kompānijas šādus atteikumus neievēro, persona var vērsties ar sūdzību inspekcijā, attiecīgi pievienojot informāciju, kas apliecina, ka persona ir nosūtījusi pieprasījumu pārtraukt sūtīt viņai/viņam komerciālus paziņojumus.

Otrkārt, pārdomāt visus gadījumus, kad tiek izmantoti dažādi pakalpojumi un iegādātas preces, kuru kontekstā persona piesakās dažādām akcijām un loterijām, nereti pat nepamanot, ka persona pati ir automātiski devusi savu piekrišanu komerciālu paziņojumu saņemšanai.

Jāņem vērā, ka jebkurā brīdī persona var izvēlēties atteikties no komerciālu paziņojumu saņemšanas un šīs prasības ievērošana konkrētajam komersantam ir jānodrošina.

Foto: fragments no epasta

Mēstuļu sūtītāji nedrīkst turpināt mēstuļu sūtīšanu, ja klients pieprasa to pārtraukt.

Šādus mēstuļu sūtītājus var atklāt un sodīt. Pārbaužu ietvaros, kad tiek konstatētas vainīgas personas,

var sodīt ar brīdinājumu vai naudas sodu no 500 līdz 5000 latiem.

Inspekcijā apstiprināja, ka Latvijā cilvēki ir sodīti par šādu mēstuļu sūtīšanu. Šogad sods ir piemērots divām juridiskajām personām (vienai apmācību organizēšanas firmai un vienam interneta veikalam). Katrai noteiktais sods bija 500 lati.

Spamu mazāk nekļūst

Situācija ar mēstulēm, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, nav būtiski mainījusies. Joprojām tiek saņemtas daudzas iedzīvotāju sūdzības par spamu, un katru dienu inspekcijas darbinieki skaidro iedzīvotājiem, kā rīkoties gadījumos, kad tiek saņemts spams.

Ņemot vērā šā jautājuma aktualitāti, inspekcija jau 2009.gadā izstrādāja rekomendāciju «Komerciālu paziņojumu sūtīšana», skaidrojot, kā būtu jārīkojas, lai, nosūtot komerciālos paziņojumus, netiktu pārkāptas normatīvo aktu prasības.

Ieteikumi

Nereti komersanti pārkāpj ne tikai Informācijas sabiedrības pakalpojuma likuma, bet arī Fizisko personu datu aizsardzības likuma prasības.

Piemēram, 2012.gadā vienai juridiskai personai -

interneta veikalam - tika piespriests 1300 latu sods,

jo tika konstatēts abu normu pārkāpums.

Likumā noteikts, ka inspekcijai ir pienākums veikt pārbaudi par iedzīvotāju sūdzībām par spamu, ja viena gada laikā viens pakalpojuma saņēmējs ir saņēmis vismaz 10 komerciālus paziņojumus no viena pakalpojuma sniedzēja un ja pakalpojuma saņēmējs ir iesniedzis uzraudzības iestādei par to sūdzību.

Katram ir tiesības uz datu aizsardzību

Savukārt Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas (CERT.LV) sabiedrisko attiecību pārstāve Līga Besere TVNET norādīja uz Fizisko personu datu aizsardzības likumā paredzēto, ka ikvienai fiziskai personai ir tiesības uz savu personas datu aizsardzību.

«Jūsu e-pasta adreses iegūšana un izmantošana bez jūsu piekrišanas, lai sūtītu surogātpastu (mēstules), ir nelikumīga.»

Lai palīdzētu cilvēkiem, ir sagatavots iesnieguma paraugs.

Iesnieguma paraugs

Šis iesniegums jāsagatavo un kopā ar saņemtajām mēstulēm jāizdrukā un jāiesniedz DVI.

Apgalvo, ka reaģē uz klientu lūgumiem nesūtīt

TVNET sazinājās arī ar daudzu mēstuļu sūtītāju Lieni Krastiņu. Viņa gan apšaubīja, ka pie TVNET ir vērsušies vēstuļu saņēmēji. Viņa reālu cilvēku reālās sūdzības saistīja ar konkurentu roku darbu.

«Sāncensība šajā nozarē ir intensīva, iespējams, cits tirgus dalībnieks vēlas izplatīt neslavu par «Nodokļu semināriem».»

Viņa apgalvoja, ka e-pasti par gaidāmajiem nodokļu semināriem tiek izsūtīti tikai tiem, kas tos apmeklējuši pēdējo divu gadu laikā. Taču tā nav patiesība, jo

TVNET lasītāji apgalvoja, ka nav apmeklējuši nevienus šīs organizācijas kursus.

«Nereti kāds semināru apmeklētājs (ir īpaša anketa, kuru tiek lūgts aizpildīt apmeklētājiem) pievieno semināru jaunumu izsūtnei savu darba kolēģu e-pasta adreses, kam varētu būt interese par nodokļu semināriem. Diemžēl arī starp grāmatvežiem gadās «jokdari», kas lūdz pievienot saņēmēju sarakstam ASV vēstniecības un citas e-pasta adreses,» Krastiņa norādīja.

Viņa arī norādīja, ka uz jebkurām sūdzībām tiek reaģēts momentāni un dzēsta attiecīgā e-pasta adrese. Bet arī tā nav patiesība. Par to pārliecinājušies TVNET lasītāji.

Komentāri (108)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu