Ķīnā interneta meklētājiem skaidri jānorāda apmaksāti meklējumu rezultāti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Ķīna sestdien izdeva jaunu regulējumu, kurā no tīmekļa meklētājiem tiek prasīts skaidri norādīt apmaksātus meklējumu rezultātus, regulējumu ieviešot pēc tam, kad neārstējami slims jaunietis sūdzējās par Ķīnā populārā meklētāja «Baidu» sniegtu maldinošu informāciju.

Students Vei Dzesji, kurš aprīlī nomira no reta vēža, pirms nāves veica garu ierakstu kādā Ķīnas interneta vietnē, kurā norādīja, ka «Baidu» veikta meklējuma rezultātā devies uz ārstēšanu kādā Pekinas slimnīcā, kas vēlāk izrādījusies neefektīva un dārga. Vēlāk jaunietis arī noskaidrojis, ka meklētāja ieteiktā ārstēšana pagaidām nav saņēmusi pilnīgu apstiprinājumu.

Vei apsūdzēja «Baidu» par to, ka tīmekļa meklētājs pieņem naudu, lai reklamētu ārstēšanas metodes, kuru efektivitāte nav pilnībā pierādīta.

Ķīnas Kibertelpas pārvalde savā interneta mājaslapā paziņoja par jauno regulējumu, kurš arī aizliedz tīmekļa meklētājiem parādīt graujošu saturu un piedauzīgu informāciju. Lai gan tādi aizliegumi internetā spēkā ir jau ilgu laiku, šī ir pirmā reize, kad Ķīna īpaši regulē apmaksātus meklējumu rezultātus.

Pārvalde norādīja, ka meklētājiem ir jāpārskata maksājošo klientu kvalifikācija, skaidri jānorāda apmaksātais saturs un jāierobežo apmaksāto rezultātu skaits vietnē.

Kad maijā kļuva publiski zināms par Vei ierakstu, «Baidu» izpelnījās kritiku par neskaidru apmaksātu meklējumu rezultātu iekļaušanu starp parastiem meklējumu rezultātiem. Kompānijas ģenerāldirektors Robins Li tika izsaukts uz pārrunām pie Ķīnas tīmekļa regulatoriem.

«Baidu» sestdien solīja sadarboties ar regulatoriem un interneta lietotājiem, lai sniegtu objektīvus, godīgus un uzticamus meklējumu rezultātus, vēstīja Ķīnas plašsaziņas līdzekļi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu