ASV: neiespējami noteikt pirātisma ietekmi uz ekonomiku (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/Cornell University Library

ASV Vispārējās uzskaites pārvalde (GAO) nosaukusi par nepamatotām aplēses par zaudējumiem, ko valsts ekonomikai it kā nodarot pirāti un viltotu preču ražotāji, raksta Ars Technica. Kongresam nosūtītā ziņojumā pārvaldes ierēdņi norāda, ka ir ļoti grūti vai pat neiespējami aprēķināt pirātisma iespaidu uz ekonomiku.

GAO ziņojumā ir aplūkotas biežāk minētās autortiesību īpašnieku zaudējumu aplēses sakarā ar pirātismu. Šīs aplēses veikušas gan valsts iestādes, gan attiecīgās nozares organizācijas.

Piemēram, FIB nevar paskaidrot, kādā veidā tapusi šīs iestādes sniegtā aplēse. Bet ASV Muitas un robežsardzes dienests nevar uzrādīt savas aplēses avotus un tāpēc no aplēses atteicies. Federālā tirdzniecības komisija vispār nav atradusi datus, uz kuriem ne reizi vien ir atsaukušies amerikāņu korporāciju pārstāvji.

Par nepamatotu atzīta arī pirātisma radīto zaudējumu aplēse, ko sniegusi organizācija Business Software Alliance, jo tā uzskata, ka ikviens pirātisma gadījums rada zaudējumus, kas vienādi ar negūto peļņu no vienas preces pārdošanas. Kinostudiju asociācija MPAA, kas arī sniegusi šādas aplēses, neatklāj savu aprēķinu metodiku, tāpēc uz tiem nedrīkst atsaukties likumdošanas aktos.

GAO ziņojums tapis pēc likuma PRO-IP Act pieņemšanas 2008. gadā un pēc tam, kad 2010. gada februārī intelektuālā īpašuma jautājumu koordinatora amatā tika iecelta Viktorija Espinela. Tūlīt pēc stāšanās amatā viņa pieprasīja, lai autortiesību īpašnieki iesniegtu ticamus datus par savu darbību.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu