No Wikipedia rakstiem robots veido grāmatas (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

Vairākus grāmatu tirgotājus internetā pārsteidzis neticami ražīgais autors Fredriks P.Millers, kuram gada laikā saradušies ap 500 darbu par dažādām tēmām, raksta zviedru informācijas tehnoloģiju (IT) portāls "Computer Sweden".

Portāls skaidro, ka "Millers" faktiski ir robots, kas kopē un saliek kopā materiālus no brīvprātīgi ražotās interneta enciklopēdijas "Wikipedia". Tā kā šos rakstus nesargā autortiesības, tos var brīvi pārpublicēt, arī par tiem prasot maksu. Robota "Millera" grāmatas saliek un iespiež kāda izdevniecība, kas šādus un citu, tostarp dzīvu cilvēku, darbus publicē par samaksu.

"Millera" rosīšanos pamanījis zviedru blogeris Rasmus Fleišers, kurs to pieminējis savā blogā "Copyriot". Fleišers saskaitījis simtiem "Millera" darbu angļu valodā, kurus par vairākiem simtiem kronu (desmitiem latu) piedāvā, cita starpā, zviedru interneta grāmatu veikals "Adlibris.com."

Biznesa portāls "Nozare.lv" pārliecinājās, ka "Adlibris" piedāvā simtiem "Millera" grāmatu par ļoti plašu tēmu loku. To starpā ir grāmatas par Nepālas demogrāfiju, mežsaimniecību Gabonā, kā arī vairāku automašīnu modeļu tehniskie apraksti. Kā pamanīja "Nozare.lv", tieši šīs "automašīnu rokasgrāmatas" dažādos motosporta entuziastu portālos izsaukušas komentētāju sašutumu, jo cilvēki par dārgu naudu nopirkuši tekstus, kas vārds vārdā atbilstot bezmaksas "Wikipedia" ierakstiem par attiecīgajām automašīnām.

Kā raksta "Computer Sweden", "Adlibris" izpilddirektors Pērs Svērdsons portālam atzinis, ka "Millera" rosīšanās viņam radījusi aizdomas un viņš sācis dažas grāmatas svītrot no sortimenta. Taču pēc tam sākušās klientu sūdzības, tādēļ Svērdsons īsti nezinot, ko darīt.

"Millera" darbi maksā no 347 līdz 520 zviedru kronām (no 27 līdz 41 latam), konstatēja "Nozare.lv".

Fleišers jaunākā sava bloga ierakstā turpina par tēmu "robotautori" un par skandālu apzīmē to, ka viņš Stokholmas universitātes bibliotēkā atradis kādu robota saliktu grāmatu par Baroka laikmeta mākslu, kas iepirkta par 492 kronām (39 latiem).

Fleišers arī vaicā - cik tālu interneta grāmatu tirgotāji ļaus izvērsties šādiem ar "kopēju - līmēju" paņēmieniem radītiem darbiem? Kas būs, kad to skaits sasniegs simtiem tūkstošus, pat miljonus, vaicā zviedru blogeris un brīdina, ka var pienākt brīdis, kad robotu ražotu grāmatu skaits pārsniegs grāmatu skaitu, kuru patiešām sarakstījuši cilvēki.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu