Nākotnes mobilais telefons būs kā hameleons

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Nākotnes mobilie telefoni un citas mobilās ierīces būs hameleoni, kas pielāgosies lietotāja ģērbšanās stilam un zinās tā atrašanās vietu un garastāvokli, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" stāstīja zviedru mobilo sakaru pētniecības centra "Mobile Life Center" direktors Oskars Julīns.

Julīns, kurš ir arī Stokholmas universitātes Datorzinātņu un sistēmu fakultātes profesors, uzskata, ka, pārtopot par modes priekšmetiem, mobilie telefoni spēs līdzīgi hameleoniem pielāgoties lietotāju apģērba krāsai un stilam.

"Var iedomāties, ka nākotnē mobilais telefons mainīs savu izskatu atkarībā no tā, kas lietotājam ir mugurā," sacīja Julīns, piebilstot, ka tas notiks, ierīcei nemainot vāciņus vai pārsegu, kā to dara, ja vēlas redzēt mūsdienu telefonu citā izskatā. "Ar telefoniem-hameleoniem jau tiek eksperimentēts "Mobile Life Center"," norādīja zinātnieks.

Mobilo ierīču lietošanas paradumu pētnieks un pētniecības centra vadītājs uzskata, ka šādi telefoni un citas ierīces, kas pielāgojas lietotāja ģērbšanās stilam, ir viena no pārtikušas rietumu sabiedrības augošās intereses par modi izpausmēm.

"Blogu skaits par modes jautājumiem aug milzu tempos, interese par modi pieaug," sacīja Julīns. Sociālajos tīklos cilvēki viens otram bieži dodot padomus modes jautājumos. Mobilie telefoni šādos jautājumos būs tikai starpnieki, jo Julīns netic, ka tuvākajā nākotnē "mākslīgais intelekts" spēšot dot padomus modes jautājumos, arī ja šādus risinājumus tehnoloģiju nozare centīsies attīstīt.

"Cilvēki vēlas ģērbties tā, lai justos patīkami un stilīgi. Lai izskatītos labi! Un tamdēļ sāks attīstīt mijiedarbības modeļus starp cilvēkiem un to mobilajām ierīcēm. Bet problēma ir tā, ka tas prasa zināmu "gudrību" pakalpojumā. Vēl neesmu redzējis veidu, kā to var izdarīt. "Gudras" sistēmas parasti izdara lietas, kas ir galīgi garām." skaidroja eksperts. "Sociālie mediji, kas piedāvā rīkus, ar kuriem cilvēks var sadarboties ar citu cilvēku, ir veiksmes stāsts. Tā tas būs arī nākotnē, jo cilvēki spēs labāk izlemt par lietām nekā datori."

Paralēli cilvēka ārējam tēlam mobilās ierīces nākotnē uzraudzīšot cilvēka veselību un garastāvokli, uzskata Julīns. Tas jau ir sācies ar mobilo telefonu aplikācijām, kas mēra vai kurās var atzīmēt treniņu vai sporta nodarbību rezultātus.

"Sportisti mēra savas darbības efektivitāti, sasniegumus. Nākotnē ar biometriskiem datiem veidosim tādu kā digitālu spoguli. Tā var apskatīt sevi kopumā - vai dienā pārsvarā bija labs garastāvoklis vai arī stress. Varbūt kādā brīdī pārēdos ko neveselīgu. To visu varēs apskatīt šajā "spogulī". Tas ir lauks, ko pētām, to sauc emocionālā veselība. Tā ir nākotnes tendence," stāstīja mobilo sakaru nākotnes pētnieks.

Julīns bijis vadošos amatos "Mobile Life Center" (oficiāli saukts "Mobile Life VinnExcellence Center", jo būtisku daļu tā finansējuma sniedz Zviedrijas valsts inovāciju atbalsta aģentūra "Vinnova") kopš centra dibināšanas 2007.gadā. Viņš nesen saņēmis profesora titulu Stokholmas universitātes Datorzinātņu un sistēmu fakultātē, ir arī pasniedzējs Gēteborgas Informācijas tehnoloģiju (IT) universitātē.

Julīns mācījies Luleo Tehniskajā universitātē Zviedrijas ziemeļos, kur ieguvis maģistra grādu inženierzinātnē, bet doktora grādu tehnoloģiju socioloģijā saņēmis Linčepingas universitātē.

"Mobile Life Center" dibināts 2007.gadā sadarbībā ar Stokholmas universitāti, IT pētniecības centru "Swedish Institute of Computer Science" (SICS) un "Interactive Institute". Centru arī finansē, atbalsta un izmanto pētījumu veikšanai tādas kompānijas kā "Ericsson", "Nokia", "Microsoft Research", "Telia Sonera" un citi.

Centra gada budžets ir 21 miljons zviedru kronu (1,62 miljoni latu) gadā, un tam finansējums ir nodrošināts līdz 2017.gadam. Centra speciālisti ik gadus publicējuši desmitiem zinātnisku pētījumu par mobilo sakaru pielietojuma jautājumiem, kā arī vairākas grāmatas. "Mobile Life Center" un tā sadarbības partneri pastāvīgi rīko ar nozares jautājumiem saistītus seminārus, lekcijas un konferences.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu