Izstrādāts Latvijas IT drošības stratēģijas projekts (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Valsts sekretāru sanāksmē (VSS) izsludināts politikas plānošanas dokuments, kas noteiks informācijas tehnoloģiju drošības politikas stratēģiskos pamatprincipus, mērķus un turpmākās rīcības virzienus šajā jomā 2013.-2018.gadam.

Ceturtdien, 15.novembrī, izsludinātais projekts «Latvijas informācijas tehnoloģiju drošības stratēģija 2013.-2018.gadam» ietver pašreizējās Latvijas IT drošības sistēmas raksturojumu, kā arī iezīmē tālākās rīcības virzienus šajā jomā, informēja Satiksmes ministrijas sabiedrisko attiecību speciālists Rolands Rumba.

Latvijas IT drošības stratēģijas projektā konstatēts, ka jau šobrīd valstī nepārtraukti tiek veikti dažādi pasākumi IT apdraudējumu samazināšanai, ko paredz arī Nacionālā drošības koncepcija. Ir veikti dažādi pasākumi tiesiskā regulējuma pilnveidošanā, starpinstitucionālās un starptautiskās sadarbības pilnveidošanā, apdraudējuma identificēšanas un reaģēšanas pilnveidošanā, kā arī IT lietotāju zināšanu pilnveidošanā.

Izdodot Informācijas tehnoloģiju drošības likumu, ir izveidota IT kritiskās infrastruktūras aizsardzības sistēma, izveidota CERT.LV (Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija). Savukārt IT kritiskās infrastruktūras īpašniekiem, tiesiskajiem valdītājiem un valsts un pašvaldību institūcijām noteikta saistoša rīcība IT drošības incidentu gadījumos, noteiktas vienotās pamata drošības prasības visām valsts un pašvaldību institūcijām, noteikta publisko elektronisko sakaru tīklu nepārtrauktas darbības nodrošināšanas plānošana, izveidota Nacionālās IT drošības padome.

Ņemot vērā, ka tuvākajā nākotnē elektronisko uzbrukumu skaits pieaugs un metodes, ar kādām tie veikti, paplašināsies, drošības stratēģijas projektā ietverti vairāki tālākās rīcības virzieni. Tie ietvers tiesiskā regulējuma pilnveidošanu, valsts institūciju cilvēkresursu un materiāli tehniskā nodrošinājuma palielināšanu, sadarbības paaugstināšanu nacionālā mērogā, starptautiskās sadarbības intensificēšanu, kā arī izglītības, zinātnes un sociālās atbildības stiprināšanu.

Lai izpildītu Latvijas IT drošības stratēģijas projektā noteikto, tiks izstrādāts rīcības plāns.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu