Krievijai plāni kopā ar NASA būvēt jaunu kosmosa staciju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krievija sestdien paziņoja par sākotnējiem plāniem būvēt jaunu orbitālo kosmosa staciju kopā ar ASV Nacionālo aeronautikas un kosmosa pārvaldi (NASA), lai nomainītu Starptautisko Kosmosa staciju (SKS), kuras darbība plānota līdz 2024.gadam.

Krievija un NASA nesen vienojās turpināt SKS darbu un tās finansēšanu līdz 2024.gadam, bet kopīgi nākotnes projekti kosmosā nav droši, jo attiecības starp Krieviju un ASV ir sasniegušas zemāko līmeni kopš Aukstā kara saistībā ar konfliktu Ukrainā.

Krievijas valsts kosmosa aģentūra ««Roskosmos» kopā ar NASA strādās pie nākotnes orbitālās stacijas programmas,» paziņoja «Roskosmos» vadītājs Igors Komarovs.

Viņš paziņojumu izteica, stāvot blakus NASA administratoram Čārlzam Boldenam Krievijas kosmosa kuģu palaišanas stacijā Baikonurā, Kazahstānā.

«Mēs vienojāmies, ka valstu grupa, kas piedalās SKS projektā, turpinās darbu pie jaunās orbitālās stacijas nākotnes projekta,» sacīja Komarovs.

Krievijas kosmosa aģentūras vadītājs norādīja, ka jaunas stacijas projekts būs atvērts un tajā varēs iesaistīties valstis, kas pašlaik nav SKS projektā.

«Pirmais solis ir tas, ka SKS strādās līdz 2024.gadam,» viņš piebilda. Krievija ir izteikusi draudus izstāties no projekta 2020.gadā, tomēr šogad paziņoja, ka turpinās dalību līdz 2024.gadam.

«Roskosmos» un NASA «neizslēdz, ka stacijas lidojumu varētu paplašināt,» Komarovs piebilda.

«Tās pastāvēšanas termiņš būs atkarīgs no mūsu kopīgo projektu īstenošanas,» viņš teica.

Krievija šogad paziņoja, ka plāno izveidot savu kosmosa staciju pēc 2024.gada, izmantojot savus moduļus no SKS pēc tam, kad tā būs iekonservēta.

Krievijas vicepremjers Dmitrijs Rogozins, kurš pārrauga kosmosa jomu, sestdien, šķiet, mēģināja mazināt Komarova izteikumu nozīmi.

«Krievijas valdība izpētīs sarunu starp «Roskosmos» un «NASA» rezultātus. Lēmumi tiks pieņemti vēlāk,» Rogozins rakstīja mikroemuāru vietnē «Twitter».

Piektdien uz SKS veiksmīgi tika palaists kosmosa kuģis ar Krievijas un ASV astronautiem, no kuriem divi pavadīs vēsturisku vienu gadu garu misiju stacijā, eksperimentējot par ilgstošu kosmosa misiju fizisko ietekmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu