Latvijas uzņēmumi lēni mākoņa tehnoloģiju ieviešanā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kamēr Eiropā 40 % mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) jau pašlaik izmanto mākoņskaitļošanas pakalpojumus, Latvijā tos lieto tikai 13 %, liecina izpētes kompānijas Ipsos Mori šī gada sākumā veiktā aptauja un SKDS apkopotās atbildes. Liela daļa Eiropas MVU aktīvi lieto attālās darba virsmas (44 %), datu apmaiņu mākonī (21 %) un citus pakalpojumus, kas dažādā veidā ir uzlabojuši darba vidi uzņēmumos.

Starptautiskās izpētes kompānijas Ipsos Mori veiktajā Eiropas mēroga MVU aptaujā par IT risinājumu ietekmi uz biznesa problēmu risināšanu un darba vidi uzņēmumu iekšienē atklājās, ka 91 % darbinieku ir pieeja darba informācijai arī privātajā e-pastā vai ar datu apmaiņas risinājumu starpniecību. Biznesa informācijas pieejamība ārpus darbavietas kopā ar mobilo ierīču lielo popularitāti izskaidro to, ka 23 % darbinieku regulāri izmanto iespēju strādāt ārpus ierastajām darba stundām un vēl 31 % to dara neregulāri. Kopā 83 % darbinieku norādīja, ka ir sasniedzami ārpus darba stundām.

Tomēr Ipsos Mori aptaujā vairums darbinieku atzina, ka viņi ir labi sabalansējuši darbu un privāto dzīvi (65 %), nedaudz vairāk nekā pusei norādot, ka viņiem ir gana daudz laika, ko veltīt ģimenei un ārpus darba aktivitātēm. Par to lielā mērā var pateikties tehnoloģijām — 55 % aptaujāto atzina, ka tehnoloģijas ļauj būt produktīvākam un elastīgākam, tādējādi palīdzot labāk atrast līdzsvaru starp darbu un privāto dzīvi.

«Pašlaik Eiropā redzam, ka tieši mazie un vidējie uzņēmumi ir darba vides revolūcijas priekšgalā — no vienas puses šie uzņēmumi kļūst konkurētspējīgāki, jo ir vieglāk sasniedzami klientiem un veiksmīgāki iekšējā komunikācijā, savukārt no otras puses tie ļauj darbiniekiem atrast sev ērtākos un produktīvākos darba apstākļus, vietu un laiku,» saka Ēriks Eglītis, Microsoft Latvia vadītājs. «Protams, tehnoloģijas neaizvieto komunikāciju un darbu klātienē, bet tās ļauj paveikt dažādus darbus, netērējot laiku ceļā vai meklējot papīra dokumentus mapēs. Tāpat varam vairāk nodoties darbam tajās dienas stundās, kad katrs individuāli esam produktīvāki. Statistika rāda, ka pats aktīvākais darbs notiek pirmdienās desmitos no rīta, bet vismazāk uzmanības tam sanāk veltīt otrdienās ap pulksten četriem.»

Latvijā mākoņskaitļošanas un mobilitātes risinājumi pagaidām vēl netiek plaši lietoti mazo un vidējo uzņēmumu vidū — saskaņā ar SKDS pētījuma datiem tos izmanto tikai 13 % aptaujāto uzņēmumu. No uzņēmumiem, kas pašlaik neizmanto šos IT risinājumus, ieviešanas procesā ir 1,3 %, iespējas apsver vēl 7 %, bet vairākumam (79,5 %) ieviešana nav tuvākajos plānos, savukārt vēl 12,2 % nebija skaidras atbildes.

Tomēr tie Latvijas uzņēmumi, kuros tiek lietotas mākoņskaitļošanas tehnoloģijas, apzinās to priekšrocības — 49,3 % piekrīt, ka mākoņskaitļošana ļauj ietaupīt uz IT resursu uzturēšanas izmaksām, 71,1 % norāda, ka dati mākonī nevar pazust, un 72,5 % zina, ka, nezaudējot savu informāciju, var atteikties no pakalpojuma vai mainīt pakalpojumu sniedzēju.

Viens no neseniem veiksmīgiem mākoņskaitļošanas tehnoloģiju ieviešanas piemēriem ir Rīgas pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA), kas šādi sasniedza gan savus mērķus IT infrastruktūras optimizācijā, pateicoties Office 365 ieviešanai, gan arī darba efektivitātes un caurskatāmības ziņā, ieviešot a/s Datorzinību centrs izstrādāto, uz Office 365 bāzes veidoto dokumentu vadības sistēmu.

«Tā kā mūsu augstskolā strādā 270 darbinieku, un mums ir 8 filiāles Latvijas reģionos, bija svarīgi rast risinājumu, kas uzlabotu informācijas un dokumentu apriti un nodrošinātu iespēju uzdot uzdevumus un sekot to izpildei. Jau pirmajā tikšanās reizē mēs sapratām, ka Datorzinību centra standartizētā, uz Office 365 bāzētā dokumentu vadības sistēma par 95 % atbilst mūsu organizācijas vajadzībām un piedāvātais produkts ir kvalitatīvs un moderns. Kā ļoti būtisku priekšrocību mēs uzskatām šī produkta elastību, jo, augot mūsu nākotnes prasībām, mēs noteikti vēlēsimies papildināt sistēmas funkcionalitāti, kas būs viegli izdarāms,» atzīst Jānis Avotiņš, RPIVA rektora padomnieks IT jautājumos.

Starptautiskā tirgus izpētes kompānija Ipsos Mori šī gada pirmajā ceturksnī aptaujāja mazo un vidējo uzņēmumu darbiniekus 16 Eiropas valstīs.

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS šī gada martā aptaujāja 750 dažādu nozaru uzņēmumu darbiniekus visā Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu