Mazina šķēršļus ātrdarbīgu elektronisko sakaru tīklu izvēršanai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien, 22.decembrī, Satiksmes ministrija (SM) informēja Ministru kabinetu (MK) par pasākumiem, kas veicinās ātrdarbīgu elektronisko sakaru tīklu izvēršanu Latvijā.

To paredz valdībā apstiprinātais konceptuālais ziņojums «Par pasākumiem ātrdarbīgu elektronisko sakaru tīklu izvēršanas izmaksu samazināšanai», TVNET informēja ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists Rolands Rumba.

2014.gada 15.maijā pieņemta Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva 2014/61/ES par pasākumiem ātrdarbīgu elektronisko sakaru tīklu izvēršanas izmaksu samazināšanai. Direktīvas mērķis ir atvieglot ātrdarbīgu elektronisko sakaru tīklu izvēršanu un starpnozaru koordinēšanu, efektīvāk izmantojot esošo infrastruktūru un mazinot izmaksas un šķēršļus jaunu būvniecības darbu veikšanā.

Latvijā direktīvā noteiktās prasības nav regulētas normatīvajos aktos, tāpēc šobrīd tiek izstrādāts speciālais likums (Ātrdarbīgu elektronisko sakaru tīklu izvēršanas likums), kā arī tiek precizēti vairāki likumi - Apgrūtināto teritoriju informācijas sistēmas likums, Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss.

MK konceptuāls lēmums nepieciešams par direktīvas ieviešanas risinājumiem Latvijā attiecībā uz vienotā informācijas punkta izveidi un strīdu izšķiršanas mehānisma izveidi.

Ņemot vērā, ka arī direktīva paredz darīt pieejamu informācijas minimumu par infrastruktūru, tostarp elektronisko sakaru infrastruktūru, valdība pieņēma konceptuālu lēmumu arī par ātrdarbīgu elektronisko sakaru tīklu kartogrāfiskā materiāla izveidi, kas tieši neizriet no direktīvas prasībām, bet ko paredz Nākamās paaudzes platjoslas elektronisko sakaru tīklu attīstības koncepcija 2013. - 2020.gadam, kas nosaka optisko kabeļu tīklu infrastruktūras kartēšanu.

Lai nodrošinātu informācijas pieejamību par infrastruktūru un būvdarbiem, direktīva paredz pienākumu izveidot vienoto informācijas punktu. Valdība lēma, ka tā funkciju izpildei jāietver esošo informācijas sistēmu un izstrādes procesā esošu informācijas sistēmu izmantošanu, kas tiks nodrošinātas ar vietnes Latvija.lv palīdzību.

Lai nodrošinātu iespējamo domstarpību izšķiršanu starp elektronisko sakaru komersantiem un citu - direktīvā noteikto - nozaru infrastruktūras īpašniekiem par piekļuvi infrastruktūrai vai informācijai par infrastruktūru, kā arī par būvdarbu koordinēšanu, direktīvas normas paredz pienākumu izveidot neatkarīgu ārpustiesas strīdu izšķiršanas mehānismu. Attiecībā uz strīdu izšķiršanas mehānismu valdība lēma atbalstīt konceptuālajā ziņojumā minēto risinājumu, kas paredz paplašināt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas kompetenci.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu