Kādēļ ieteicams atturēties no telefona lādēšanas publiskās vietās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Publisks viedierīces lādēšanas punkts ir kā svētība, ja tās baterijas resurss ir izsmelts un mīļais viedtelefons vai planšete sāk ziņot, ka drīz izslēgsies. Tomēr kiberdrošības speciālisti norāda uz riskiem, kas pastāv, lietojot publiskas, brīvi pieejamas USB lādēšanas rozetes, jo tās var kalpot, lai nesankcionēti piekļūtu viedierīcē glabātajiem datiem.

«Atliek vien pievienot telefonu apstrādātai rozetei, lai ierīci inficētu un iegūtu piekļuvi visiem datiem,» norāda amerikāņu tehnoloģiju kompānijas Authentic8 pārstāvis Drū Paiks (Drew Paik). Authentic8 cita starpā ir izstrādājuši īpaši drošu interneta pārlūku Silo, kas dod iespēju lietotājam tīmekļa dziļumos darboties anonīmi.

Publiskas, brīvi pieejamas bateriju lādēšanas stacijas, kā arī bezvadu interneta tīkli ar brīvu piekļuvi ir bieža parādība visā pasaulē lidostās, lidmašīnās, konferenču centros, parkos un citviet. No lietotāja viedokļa iespēja faktiski jebkur uzlādēt savu viedierīci ir apsveicama, taču svešas, nepazīstamas rozetes izmantošana ir riskanta, vēsta CNN, piebilstot, ka telefona lādēšanai izmantojamais USB vads bieži tiek izmantots arī datu pārsūtīšanai no telefona uz datoru vai pretējā virzienā.

Tādējādi, ja USB rozete ir atbilstoši apstrādāta, hakeris iegūst piekļuvi faktiski visai informācijai, kas tiek glabāta viedtelefonā, proti, epastam, īsziņām, fotogrāfijām, kontaktiem u.c., skaidro Paiks. Pērn kiberdrošības speciālistiem caur «uzlauztu» rozeti pat izdevās ierakstīt visas darbības, kas tika veiktas viedtelefona ekrānā.

Lai arī riski ir vērā ņemami un daudziem zināmi, cilvēki turpina naski izmantot viņiem piedāvātos uzlādes punktus. Pat kiberdrošības konferencē Sanfrancisko, kur piedalījās arī Drū Paika pārstāvētā kompānija, tās stendā intereses pēc tika uzstādīta uzlādes stacija. Paiks norāda, ka pārsteidzošs bijis tās izmantotāju skaits - apmēram 80% no stenda apmeklētājiem, kuri turklāt pat neapjautājās par drošību.

Lai sevi nepakļautu riskiem, ieteicams iegādāties ārējo bateriju vai arī izmantot tikai savu lādētāju, ideālā gadījumā ar vadu, kurš nav paredzēts datu pārraidīšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu