Gaidāmas ārkārtīgi spēcīgas magnētiskās vētras

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tuvākā pusotra gada laikā Zemi skars spēcīgākās magnētiskās vētras pēdējo 150 gadu laikā. Tās izraisīs spēcīgu Saules uzplaiksnījumu sērija, kas var graujoši ietekmēt ierasto ikdienas ritējumu.

Magnētiskās vētras var būt pietiekami spēcīgas, lai paralizētu elektropiegādes sistēmas un datoriekārtu darbu, atsaucoties uz BBC, vēsta Newsru.com.

Tai pašā britu iknedēļas laikraksts The Sunday Times vēsta, ka Lielbritānijas valdība īpaša ārkārtas situāciju likuma ietvaros gatavojas elektroenerģijas padeves atslēgšanai, lai magnētiskās vētras laikā būtiski samazinātu iespējamos bojājumus un tā iespējami ātri pēc situācijas nomierināšanās varētu pilnā mērā atsākt darbu.

Zinātnieki norāda, ka Saule ir iegājusi savas aktivitātes cikla pēdējā fāzē, kuras maksimums paredzams 2012. gadā. Pēc zinātnieku sākotnējām aplēsēm, gaidāmā magnētiskā vētra būs piecas reizes spēcīgāka par to, kas 1989. gadā bez elektrības atstāja sešus miljonus Kvebekas provinces iedzīvotāju Kanādā.

Iepriekš zinātnieki izteica pieņēmumu, ka tuvāko 20-30 gadā Saule strauji "nomierināsies" un iestāsies periods, kas Saules aktivitāte ziņā līdzināsies laika posmam 1645. līdz 1715.gadam - tā dēvētajam Maundera minimumam jeb mazajam ledus laikmetam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu