Sekos aizvien jauni Saules uzliesmojumi (39)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lai gan aizvadītajās naktīs nelielajā magnētiskajā vētrā debesis tā arī neiezaigojās, zinātnieki brīdina, ka Saule nav nomierinājusies un sekos aizvien jauni matērijas izvirdumi.

Kosmosa zinātniece Megija Aderina Pokoka uzskata, ka tuvāko mēnešu laikā notiks vismaz pieci, seši apjomīgi Saules matērijas izvirdumi, kuru izplatījumā izsviestās lādētās daļiņas sasniegs Zemi, vēsta Telegraph.co.uk.

Zinātnieces viedoklis tiek pamatots ar to, ka Saule patlaban tuvojas intensīvākajai sava 11 gadu aktivitātes cikla fāzei, kuras pirmajam vēstnesim Zemi vajadzēja sasniegt jau vakar.

Eksperti spekulēja, ka lādētās daļiņas, kas Visumā pārvietojas ar 6,5 līdz 8 miljonu km/h ātrumu, uz Zemes izraisīs elektroenerģijas piegādes un GPS sistēmas darbības traucējumus. Patiesībā nekādi vērā ņemami bojājumi vēl līdz šim brīdim nav novēroti. Tiesa, zinātniece uzskata, ka lielākās problēmas vēl tikai sekos.

«Saulei ir raksturīgs 11 gadu aktivitātes cikls. Tas nozīmē, ka zemas aktivitātes periodam seko augstas aktivitātes periods un otrādi, un mēs šobrīd tuvojamies Saules cikla aktīvākajai daļai. Pēdējā Saules vētra būtiskus postījumus neradīja, tomēr viss vēl ir priekšā.»

Aderina Pokoka uzskata, ka līdz aktivitātes perioda maksimumam, kas būs vērojams pēc apmēram pusotra gada no šā brīža, tātad 2013. gada nogalē, uz Saules notiks vismaz pieci, seši vērienīgi izvirdumi un vairāki mazāki uzplaiksnījumi, taču norāda, ka visi no tiem noteikti nebūs pavērsti Zemes virzienā.

Surejas (Lielbritānijā) universitātes Kosmosa centra profesors Kreigs Andervuds piekrīt Aderinas Pokokas viedoklim. «Pēdējais uzliesmojums bija iespaidīgs, taču tas nebija no postošākajiem. Tuvākajā laikā mēs varam gaidīt šāda veida uzliesmojumus, un tie var arī būt spēcīgāki.»

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu