Dzīvība jāmeklē pie Saulei tuvākās zvaigznes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Dienvidu observatorijas (ESO) astrofiziķi, izmantojot Čīlē, La Sijas (La Silla) kalna virsotnē uzbūvēto spoguļteleskopu, ir veikuši būtisku atklājumu. Ja tas apstiprināsies, tad dzīvības pastāvēšanai potenciāli piemērotākā citplanēta atradīsies Saulei tuvākās zvaigznes Centaura Proxima apkaimē.

Astronomi jau 2012.gadā atklāja, ka Centaura Alfa zvaigžņu sistēmā ir klinšaina planēta. Tā riņķo ap zvaigzni Centaura Alfa B un ir nodēvēta par Centaura Alfa Bb. Tomēr, tā kā planēta no savas zvaigznes atrodas vien apmēram 6 miljonu kilometru attālumā, tās virsma, visticamāk, līdzinās ellei ar verdošas lavas jūrām un upēm.

Tagad astronomi uzskata, ka mērinstrumentu redzeslokā ir nonākusi vēl viena planēta un tā riņķo ap citu Centaura Alfa sistēmas zvaigzni - Centaura Proxima. Tā, būdama sarkanais punduris, ir septiņas reizes mazāka par Sauli un izstaro tūkstošiem reižu mazāk gaismas. Tomēr pareizais planētas attālums no tai tuvākās zvaigznes varētu nozīmēt, ka uz tās ir nepieciešamie apstākļi, tai skaitā ūdens šķidrā agregātstāvoklī, kas nepieciešams, lai varētu veidoties un pastāvēt dzīvība. Par to savā interneta vietnē vēsta vācu Der Spiegel.

Ja atklājums gūs apstiprinājumu, tā būs Zemei tuvākā citplanēta. Tās, izmantojot Keplera teleskopu, gan ir atklātas tūkstošiem, taču neviena neatrodas tik tuvu Saules sistēmai. Precīzi attālumi gan vēl nav noteikti, taču Centaura Proxima atrodas apmēram 4,22 gaismas gadu jeb 39 900 000 000 000 kilometru attālumā.

Centaura Alfa sistēmas zvaigznes un planēta Centaura Alfa Bb. Spožais punkts attēla augšējā labajā stūrī ir Saule
Centaura Alfa sistēmas zvaigznes un planēta Centaura Alfa Bb. Spožais punkts attēla augšējā labajā stūrī ir Saule Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Dienvidu observatorijas zinātnieki šīs ziņas pagaidām nav nedz apstiprinājuši, nedz arī nolieguši. «Mēs bijām pārsteigti ieraudzīt rakstu Der Spiegel, kaut arī informācijas avots nav zināms,» vietnei Space.com atklājis ESO pārstāvis Ričards Huks.

Lai gan Der Spiegel tīmekļa izdevumā informācijas avoti atklāti netiek, izdevums apgalvo, ka ESO ar atbilstošu paziņojumu klajā nāks augusta beigās.

Starp citu, krievu miljardieris Jurijs Milners un britu astrofiziķis Stīvens Hokings ir nolēmuši uz Centauru Alfu sūtīt miniatūru kosmosa kuģīšu floti. Projektam sākotnēji atvēlēti 100 miljoni ASV dolāru, lai izstrādātu lidaparātus ar neliela izmēra burām, kuras pūstu spēcīga lāzera stara gaisma. Plānots, ka tā lidaparāti spētu sasniegt pat 60 000 kilometru sekundē ātrumu un Centaura Alfa sistēmā varētu nokļūt apmēram 20 gadu laikā.

Pirmais citplanētas fotoattēls. Avots: ESO

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu