Izsolē par 37 miljoniem dolāru pārdota veca ķīniešu bļoda

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Honkongas izsoļu namā «Sothebys» izsolīta aptuveni tūkstoš gadus veca bļoda, kas lietota kā otu skalojamais trauks Ķīnas Impērijas laikā. Keramikas trauka cena pārdota par rekordlielu summu – 28 miljoniem mārciņu (37,7 miljoni dolāru).

Kā vēsta ārvalstu mediji, nelielā bļoda, kuras diametrs ir tikai 13 centimetri, tika lietot, lai mazgātu otas. Tā ir veidota no mirdzoša, zilganzaļa materiāla, un tās virsmu rota dekoratīvs plaisu raksts.

Trauka sākuma cena izsolē bija 13,24 miljoni dolāru, bet 20 minūšu ilgajā izsolē, tās cena pieauga līdz 37,7 miljoniem dolāru. Izsoļu nams atklāj, ka persona, kas vērtīgo priekšmetu iegādājusies, vēlējās palikt anonīma, tāpēc nav zināms, vai pircējs ir vietējais ķīnietis, vai kādas citas valsts iedzīvotājs.

Eksperti lēš, ka bļoda izgatavota starp 1086. un 1106. gadu un ir ārkārtīgi rets atradums, jo šāda tipa bļodas tika izgatavotas tikai 87 eksemplāros, bet līdz mūsdienām saglabājušies un izsolēs pārdoti tikai seši eksemplāri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu