Ikgadējo transportlīdzekļu nodevu aizstās ar nodokli (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Valdības komiteja šodien atbalstīja likumprojektus, kuri paredz transportlīdzekļu ikgadējo nodevu aizstāt ar nodokli, vienlaikus vēl netika nolemts, cik liels būs nodokļa likmes pieaugums.

Finanšu ministrijā (FM) skaidro, ka par likmju pieaugumu vēl jāvienojas Satiksmes un Finanšu ministrijai un skaidrība varētu būt līdz rītdienas valdības sēdei, kad arī tikšot pieņemts valdības gala lēmums.

Pašlaik transportlīdzekļu ikgadējās nodevas līdzekļus ieskaita valsts pamatbudžetā, kas atbilst nodokļa definīcijai. Likumprojekts paredzēs transportlīdzekļu nodokļa administrēšanas nodošanu Valsts ieņēmumu dienestam (VID) un Ceļu satiksmes drošības direkcijai. Līdz šim to veica VAS "Latvijas Valsts ceļi".

Šo izmaiņu rezultātā, pēc Finanšu ministrijas aprēķiniem, iespējams nodokļa iekasējuma palielinājums par 513 300 latiem.

Transportlīdzekļu nodevas likumā ir saglabāta prasība par nodokļa nomaksu par iepriekšējiem gadiem un transportlīdzekļu ikgadējās nodevas nomaksu par 2010.gadu, ja šie maksājumi nav tikuši veikti.

Likumprojektā saglabāta prasība nodokli samaksāt reizi gadā pilnā apmērā. Maksājumi pa daļām netiek paredzēti. Tajā pat laikā likumā saglabāta iespēja nodokli maksāt mazākā apmērā, ja transportlīdzeklim uz laiku ir pārtraukta vai tiek pārtraukta reģistrācija, tas tiek noņemts no uzskaites atsavināšanai Latvijā vai izvešanai.

Likumprojekts "Transportlīdzekļu nodokļa likums" ir izstrādāts ar mērķi saskaņot nodokļu sistēmu atbilstoši likumā "Par nodokļiem un nodevām" noteiktajam regulējumam, un pēc būtības tajā ietvertas tās pašas normas, kas patlaban spēkā esošajā likuma "Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu" redakcijā.

Jau ziņots, ka 23.novembrī, lai nodrošinātu ieplānotos papildu 5 miljonu latu ieņēmumus, valdība vienojās par transportlīdzekļu ikgadējās valsts nodevas paaugstināšanu, to pamatā nodrošinot uz ekskluzīvajiem un lielu motoru tilpuma automobiļiem.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) skaidroja, ka visi nepieciešamie aprēķini vēl tikai tiek veikti un precīzas likumdošanas izmaiņas tiks virzītas kopā ar valsts budžeta pavadošajiem likumprojektiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu