Slēptais cukurs. Kuros produktos visvairāk?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Daudziem veikalā nopērkamajiem produktiem pievieno balto rafinēto cukuru jeb saharozi vai glikozes-fruktozes sīrupu. Šis cukurs rada tukšās kalorijas, kas cilvēkam bieži vien neko labu nedod, izņemot daudz enerģijas.

 
Foto: flickr.com

Vienā mazā jogurta trauciņā – septiņas tējkarotes cukura

Mūsdienās daļa tā dēvēto labo pārtikas produktu satur diezgan lielu cukura daudzumu. Piemēram, jogurtā, kas tiek uzskatīts par ļoti labu un veselīgu skābpiena produktu, bieži vien ir ļoti daudz cukura.

Mazajā 160 ml jogurta trauciņā var būt būt pat septiņas tējkarotes cukura.

Ja sievietei dienā nevajadzētu apēst vairāk par 10 tējkarotēm cukura, viņa bez jogurta var apēst vēl tikai vienu ābolu vai apelsīnu. Maksimālā cukura norma ir sasniegta!

Tāpēc, iegādājoties jogurtus un citus piena produktus, jābūt ļoti uzmanīgiem un rūpīgi jālasa etiķetes. «Jogurts ir labs, bet, pirmkārt, ir jāmāk izvēlēties ne tik saldu jogurtu. Otrkārt, jogurtu nevajadzētu dzert litriem.» Laba alternatīva ir bezpiedevu jogurti.

Vecāku vidū valda mīts, ka jogurti ir ļoti veselīgi produkti. «Ir labi, ka bērns ēd jogurtu, bet

jāskatās, kas tas par jogurtu un cik salds tas ir.

Ne visi jogurti ir tik ļoti saldi – ir arī ar mazāku cukura daudzumu. Protams, bērniem parasti garšo saldāki jogurti.»

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Saldinātie dzērieni – cukura bumba

Vēl ļoti daudz cukura ir saldinātajos dzērienos. Saldinātie dzērieni ir vislielākā cukura bumba. Piemēram, mazajā skārdenē ir septiņas tējkarotes cukura. Ja saldinātā dzēriena iepakojums ir litrs vai pat pusotrs litrs, tajā var būt pat 35 tējkarotes cukura.

Daļa cilvēku maldīgi domā, ka ēdot noteikti kaut kas jāpiedzer klāt. Uztura speciālisti gan iesaka padzerties pirms un pēc maltītes, jo

ēšanas laikā uzņemtais dzēriens apgrūtina gremošanu.

Pozitīvi, ka pēdējā laikā, kamēr ir aizliegta saldināto dzērienu tirgošana skolās, būtiski samazinājies šo dzērienu patēriņš bērnu un jauniešu vidū. Kaut arī daļa skolēnu mēdz izskriet no izglītības iestādēm un iegādāties cukurotos dzērienus tuvējā veikalā, ne visi tā dara. Kopumā aizliegums pārdot saldinātos dzērienus skolās uzskatāms par efektīvu.

Foto: SPKC
 
Foto: flickr.com

Saldējums nav tikai kalcija avots

Arī saldējumos ir daudz cukura. Cilvēki mēdz domāt, ka parastais piena saldējums ir salīdzinoši veselīgs, jo ar to uzņem piena produktus un kalciju, bet patiesībā tajā ir diezgan daudz cukura.

Vienā saldējuma trauciņā ir 4 – 5 tējkarotes cukura.

To zinot, jāsaprot, ka pa retam var apēst vienu saldējumu, bet nav jāēd vairāki saldējumi. Saldējumu nevajadzētu ēst katru dienu.

 
Foto: flickr.com

Trīs vienā

Diezgan daudz cukura pievienots arī gatavajos šķīstošās kafijas dzērienos un automātos nopērkamajos dzērienos.

Vienā gatavajā šķīstošās kafijas dzērienā vidēji ir divas tējkarotes cukura.

 
Foto: flickr.com

Gardās brokastu pārslas

Vērtējot cukura daudzumu produktos, jāapzinās, ka daļa brokastu pārslu ir ļoti saldas. «Brokastu pārslās ir ļoti daudz cukura. Ja bērns ir kustīgs, nav slikti, ja viņš brokastīs apēd brokastu pārslu porciju, jo tādā veidā viņš uzņem arī pienu un pārslās esošos graudaugus. Pa dienu viņš šo uzņemto cukuru arī iztērē.

Bet nav pareizi, ja brokastu pārslas ēd pirms gulētiešanas, vai esmu dzirdējusi par ģimenēm, kur tās ēd trīs reizes dienā. Tad bērni uzņem ļoti daudz cukura. Citreiz vecāki saka, ka viņu bērns gandrīz neko neēd, bet viņš ir apaļš.

Kad pavaicā, ko bērns ēd, noskaidrojas, ka ēd brokastu pārslas un jogurtus, bet normālu ēdienu gandrīz neēd.

Ja ēdienreižu starplaikā viņš apēd vēl kādu konfekti un padzeras saldinātu dzērienu, nav jābrīnās, ka bērns ir apaļš. Jautājums ir par šā uztura sabalansētību un to, vai tas vēlāk atstās ietekmi uz bērna veselību.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Slēptais cukurs ir gandrīz visur

Tāpēc ar saldajiem produktiem ir jābūt ļoti uzmanīgiem. Slēptie cukuri ir daudzos veikalā nopērkamajos produktos. Jāsaprot, kas patiesībā ir veselīgi, bet kas – nav. Piemēram, jogurts ir labs, bet ar mēru un mazāku cukura daudzumu. Līdzīgi ir ar brokastu pārslām. Ir pārslas, kas nav tik saldas..

Ir jautājums, kā mēs bērniem iemācām ēst produktus, kuros ir maz cukura.

Lai to izdarītu, sākumā ir jāpiedāvā pārslas bez cukura vai ar mazu cukura daudzumu.

«Ir skaidrs – ja bērns pirmo reizi pagaršos šokolādes pārslas ar lielu cukura daudzumu, viņš spļaus ārā un metīs ārā necukurotās pārslas.»

Bērniem dienā pieļaujamā cukura norma ir 20-30 grami jeb 4-6 tējkarotes atkarībā no vecuma.

Daudz vecāku uzskata, ka bērniem jādod pamatīgi saldināta tēja. Šo dzērienu varētu izmantot saslimšanas gadījumos, kad bērniem ļoti svarīgi uzņemt daudz šķidruma un bērni atsakās dzert kaut ko citu, piemēram, ūdeni.

Bet ikdienā bērniem būtu jāiemāca padzerties no ūdens.
Foto: SPKC
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu