Ar «Islāma valsti» saistītam Kosovas hakerim ASV piespriež 20 gadu cietumsodu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kosovas hakerim Arditam Ferizi, kurš bija palīdzējis džihādistu grupējumam «Islāma valsts», nododot tam zagtus personas datus par vairāk nekā 1000 ASV valdības un armijas darbiniekiem, piektdien ASV tika piespriests 20 gadu cietumsods.

20 gadus vecajam Kosovas pilsonim Ferizi, kurš pazīstams ar hakera segvārdu «Th3Dir3ctorY», sodu piesprieda ASV federālā tiesa Virdžīnijas štatā, paziņoja ASV Tieslietu ministrija.

«Šī lieta ir pirmā reize, kad mēs esam ieraudzījuši ļoti reālos un bīstamos kiberdraudus nacionālajai drošībai, kuri ir terorisma un hakerisma kombinācijas rezultāts,» sacīja ģenerālprokurora palīgs nacionālās drošības jautājumos Džons Karlins.

«Tas bija modinātājzvans ne tikai mums tiesībsargājošajās iestādēs, bet arī privātā jomā strādājošajiem,» teikts Karlina paziņojumā.

Malaizijas policija 2015.gada septembrī aizturēja Ferizi uz provizoriska ASV aresta ordera pamata, un viņš tika izdots ASV tiesāšanai.

Tā sauktais «teroristu hakeris» Ferizi jūnijā ASV tiesā atzinās, ka viņam bijusi loma «Islāma valsts» veiktā ASV valdības darbinieku izraudzīšanā par potenciālu uzbrukumu upuriem.

Viņš atzinās, ka nodevis zagtos datus «Islāma valsts» loceklim, kas ievietojis mikroblogu vietnē «Twitter» 30 lappušu garu dokumentu ar apmēram 1300 ASV valdības un armijas darbinieku vārdiem, e-pasta adresēm un parolēm, dzīvesvietu adresēm un tālruņu numuriem.

«Twitter» paziņojumā, kas ietvēra šo dokumentu, bija rakstīts: «JAUNUMS: ASV armiju UN valdību UZLAUZUSI «Islāma valsts» Hakeru divīzija!»

«Mēs esam jūsu e-pastos un datorsistēmās, novērojot un ierakstot katru jūsu kustību, mums ir jūsu vārdi un adreses, mēs esam jūsu e-pastos un sociālo mediju kontos,» bija teikts šajā dokumentā.

«Mēs ekstrahējam konfidenciālus datus un nododam tālāk jūsu personīgo informāciju [kalifāta] kareivjiem, kas drīz ar Allāha atļauju sados jums pa kaklu jūsu pašu zemēs!» teikts šajā dokumentā, kuru citēja Tieslietu ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu