"Sargājošo" iedeguma krēmu spožums un posts (17)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tas, ka pārlieku ilga sauļošanās neizbēgami noved pie sausas, krunkainas ādas vai pat ādas vēža, nav noslēpums. Tomēr pēdējos gados saule ir padarīta par oficiālu ienaidnieci, pret kuru var cīnīties ar iedeguma vai, precīzāk, pretiedeguma krēmiem.

Problēma ir tā, ka, lietojot (pret)iedeguma krēmus nolūkā pasargāt ādu no bojāšanās bez speciālista konsultācijas, mēs rīkojamies tāpat, kā mēģinot atbrīvoties no liekā svara, vienlaikus pasūtot diētisko kolu un lieku hamburgeru komplektā ar ceptajiem kartupeļiem. Kāpēc? Tāpēc, ka iedeguma krēms rada nepamatotu drošības sajūtu un mēs tādēļ uzturamies saulē daudz ilgāk, nekā tas būtu prātīgi darīts. Reti kurš iedeguma krēmu lieto tik bieži un tik biezā slānī, kā to iesaka ražotāji. Citiem vārdiem sakot, uz etiķetes norādītais saules aizsardzības faktors jeb filtrs, ko angļu valodā apzīmē ar SPF, maldina.

Ķimikālijas, kas pasargā no saules iedarbības, vienlaikus var ādu kairināt, bet sakairināta āda vieglāk pakļaujas saules postošajai iedarbībai. Zinātnieku pētījumi liecina, ka šo ķimikāliju sastāvā ir estrogēnu aizvietotāji, kas potenciāli var zēniem un vīriešiem izraisīt vīrišķo dzimumfunkciju sarežģījumus, bet sievietēm - krūts un olnīcu vēzi, kā arī reproduktīvās sistēmas problēmas.

Mīti par sauli

Ja iedeguma krēmu lieto, kā paredzēts, saules filtri pasaudzēs ādu no apdegšanas, taču nav pārliecinošu pierādījumu, ka tas pasargā no ādas vēža. Saules filtri var samazināt risku saslimt ar zvīņaino šūnu vēzi (karcinomu), taču nav skaidrs to efekts, pasargājot no daudz bīstamākā ādas pamatslāņa vēža un daudz nāves izraisošās ļaundabīgās melanomas. Patiesi, dažos pētījumos regulāru saules filtra krēmu lietošanu saista ar lielāku melanomas rašanās procentu vīriešu vidū un biežāku ādas pamatslāņa vēža rašanos sievietēm.

Organisms tik vajadzīgo D vitamīnu lielākoties (75-90%) ģenerē, kad āda atrodas ultravioleto B staru ietekmē. Lietojot saules filtra aizsargkrēmu, ievērojami pazeminās D vitamīna veidošanās ādā. Kombinācijā ar sēdošu dzīvesveidu, kad lielākā daļa laika tiek pavadīta telpās, pieaug D vitamīna trūkuma izraisīto kaišu - rahīta, osteomalācijas (kaulu atmiekšķēšanās) un osteoporozes (kaulu atrofijas) veidošanās iespējas. Tas var veicināt arī dažādu ļaundabīgo audzēju rašanos.

Uzskata, ka ASV ik gadu ar ādas vēzi mirst aptuveni 10 000 cilvēku. Savukārt krūts, prostatas un resnās zarnas vēzis, kā rezultātā pāragri aiziet no dzīves trīstik ASV iedzīvotāju, tiek saistīts ar nepietiekamu atrašanos saulē.

Aizsargfiltru bizness

2003. gadā Apvienotajā Karalistē ar saules aizsargkrēmiem un līdzīgiem produktiem kompānijas nopelnīja 182 miljonus mārciņu. Valdības ieteikums pasargāt sevi no saules ir veicinājis tādu krēmu pirkšanu, kam ir augstāks aizsardzības līmenis. Lielbritānijā tagad vispopulārākie ir krēmi ar 15 un 25 SPF jeb aizsardzības faktoru. Diemžēl, jo spēcīgāka aizsardzība, jo vairāk šādā produktā ķimikāliju.

Droša saule

SPF norāda, cik ilgi drīkst uzturēties tiešā saulē, pirms draud apsvilšana. Ja normāli saulē varētu gozēties 20 minūtes un tikai tad āda sāktu sārtoties, pēc ieziešanās ar sauli filtrējošu produktu, kam SPF ir 15, šis "drošais" laiks pieaug 15 reizes - līdz piecām stundām! SPF norāda tikai pasargāšanu no ultravioletajiem B stariem, nevis no krietni bīstamākās ultravioletās A radiācijas.

No saules apdegumiem var izvairīties, neejot saulē no vienpadsmitiem rītā līdz diviem pēcpusdienā. Prātīgi būtu arī valkāt piemērotas drēbes, kas piesedz miesu. Parastajam T-kreklam SPF būs 7, bet Austrālijā veiktajā pārbaudē konstatēts, ka līdz pat 85% vasaras drēbju audumu šis līmenis sasniedz 20 vai pat vairāk.

***

Iedeguma krēmos sastopamās sastāvdaļas

Izotridecilsalicilāts, oktilsalicilāts Mērķis: UVB filtrs un antiseptiķis. Ietekme uz veselību: kairina ādu; daži salicilāti grauj hormonu sistēmu. Butilmetoksidibenzoilmetāns Mērķis: UVA filtrs. Ietekme uz veselību: izsitumi uz ādas, alerģiska reakcija un iekaisumi; vielas apšaubāmā stabilitāte saules ietekmē nozīmē, ka tas var sadalīties vielās, kas kavē ādas dabisko aizsardzību pret sauli, veicinot ādas vēža rašanos un priekšlaicīgu novecošanu. Oktokrilēns Mērķis: UVB filtrs. Ietekme uz veselību: kairina ādu; var graujoši ietekmēt hormonu sistēmu; Norvēģijas Radiācijas aizsardzības institūta zinātnieki pieļauj, ka mazās devās tas var izraisīt dzīvnieku ādas šūnu priekšlaicīgu bojāeju. Glicerīns Mērķis: lubrikants - padara krēmus mīkstākus, tie ātrāk iesūcas ādā. Glicerīnu var ražot no augiem un dzīvniekiem. Ietekme uz veselību: var padarīt ādu sausāku un mazina tās pretestību pret sauli, veicina citu produkta sastāvā esošo kaitīgo vielu uzņemšanu. Kālija hidroksīds Mērķis: kontrolēt sārmus. Ietekme uz veselību: kairina ādu, bojā acis.

Butāns, izobutāns un propāns Mērķis: smarža. Ietekme uz veselību: alergēns; var saturēt hormonus graujošus, aknas bojājošus un neirotoksiskus mākslīgos muskusus; astmatiska reakcija, nervu sistēmas traucējumi: galvassāpes, pēkšņa noskaņojuma maiņa, depresija, atmiņas traucējumi un uzbudinājums. Sastāvdaļas ar nezināmu ietekmi uz veselību: C12-15 alkilbenzoāts Mērķis: sintētisks mitrinātājs un konservants. Dietilheksilbutamidotriazons Mērķis: UV filtrs. Poligliceril-3 metilglukozes distearāts Mērķis: emulgators – satur kopā ūdens un eļļas maisījumu. C18-36 acidglikolesteris Mērķis: sintētisks mitrinātājs PVP/ heksadecēnkopolimērs, akrilāts/ vinilizodecanoāts Mērķis: liek produktam pielipt pie ādas un uzlabo ūdensnecaurlaidību. Dipropilēnglikols Mērķis: šķīdinātājs. Ksantānlīme Mērķis: biezinātājs, stabilizētājs. Kaut to uzskata par dabiskas izcelsmes vielu, ksantānlīmi iegūst laboratorijās biotehnoloģiskas fermentācijas procesā no mikroorganisma xanthomonas campestris. Ksantānlīme var būt ģenētiski modificēta.

Dimetikons Mērķis: sintētisks mitrinātājs uz silikona bāzes, plēvītes veidotājs. Ietekme uz veselību: kairina ādu.

Metilparabēns, butilparabēns, etilparabēns, izobutilparabēns, propilparabēns, butilhidroksitoulēns, tetrasodiums EDTA, fenoksietanols Mērķis: konservants. Ietekme uz veselību: kairina ādu, kontaktā ar ādu izraisa dermatītu vai alerģiju.

Drošs saules filtrs?

Kamēr nav iespējams radīt efektīvu ādu saudzējošu iedeguma krēmu bez ķīmisku saules filtru vai minerālu bloku pievienošanas, ir iespējams radīt efektīvu saules krēmu, kas minimāli kairina ādu un kuru sastāvā nav sintētisko smaržvielu vai no naftas iegūto polimēru (plastikātam līdzīgas vielas, kas "pielīmē" filtru pie ādas). Produkti, kuru sastāvā ir minerālu izcelsmes saules filtri titāna vai cinka oksīds, kairina ādu mazāk nekā ķīmiskie saules filtri.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu