Daugavas ūdeņos iet bojā divi karavīri (134)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šīs dienas traģēdija paliks atmiņā uz ilgiem laikiem. Nacionālo bruņoto spēku speciālās vienības mācības šodien beidzās traģiski. Elitāra kareivju vienība virs Rīgas leca ar izpletņiem un iekļuva vēja brāzmās. Četri desantnieki iekrita Daugavas ūdeņos, divus no viņiem izglāba, bet divi diemžēl ir gājuši bojā. Sižeta tapšanas brīdī vēl bija cerības, ka viens no viņiem var izdzīvot.

Slepenu militāru vienību mācību laikā virs Spilves lidlauka vējš strauji ierauj virpulī un karavīri ir spiesti piezemēties Daugavas ūdenī iepretī Rīgas pasažieru ostai. Cilvēku glābšanas operāciju uzsāk nekavējoties. Sākotnējā informācija liecina, ka ūdenī iekrituši četri izpletņlēcēji, bet viens ieķēries krastmalas kokos. VUGD glābēji steidzas meklēt ūdenī iekritušos cilvēkus, jo viņu dzīvībai draud briesmas. Izpletņi, pretēji filmās redzētajam, ūdenī grimst ļoti ātri un pašu izpletņlēcēju rauj līdzi dzelmē.

Ierodamies Rīgas pasažieru ostā. Glābēji, sakāpuši laivās, patrulē pa Daugavu, kamēr citi speciālisti no pasažieru ostas jumta cenšas ieraudzīt izpletņlēcēju atrašanās vietu ūdenī. Nesekmīgi.

Sākotnējā informācija izrādījusies neprecīza un atklājas, ka izpletņlēcēji meklējami nedaudz tuvāk Daugavas iztekai jūrā pie kravas ostas. Ar ieslēgtām bākugunīm pilnā ātrumā braucam uz Iļģuciemu, notikuma vietā redzam vien pietauvoto Nacionālo bruņoto spēku laivu. Karavīri izglābuši divus izpletņlēcējus, kuri jau no Daugavmalas aizvesti. Ūdenī esot vēl divi cilvēki. Viņu meklēšanā tiek iesaistīti bruņoto spēku lidmašīna, helikopteris, vairākas glābēju motorlaivas un armijas kuteris. Taču meklējumi izrādās nesekmīgi.

Ugunsdzēsēji neatmet cerības pat divas stundas pēc izsaukuma saņemšanas. Meklēšana tiek uzsākta ar zemūdens videokamerām, līdz ugunsdzēsēji spiesti atzīt, ka dzīvo meklēšana ir gandrīz bezcerīga. Glābēji vēl šobrīd meklē vienu pazudušu karavīru. Viena mirstīgās atliekas jau ir atrastas.

Jāpiebilst, ka pagājušā gada vasarā bija līdzīgs gadījums, kad ūdenī iekrita izpletņlēcējs. Viņa mirstīgās atliekas upe atdeva tikai pēc divām nedēļām.

Mēs esam sazinājušies ar NBS pārstāvi Uldi Davidovu. Vai jūs varat pateikt, kādēļ notika šī traģēdija?

Uldis Davidovs, NBS pārstāvis: "Pēc aizsardzības ministra lēmuma ir izveidota komisija, kas divu nedēļu laikā veiks speciālo izmeklēšanu. NBS komandieris ir ierosinājis dienesta izmeklēšanu, kura pievērsīs speciālu uzmanību šo mācību sagatavošanas procesiem. Pēc šo izmeklēšanu komisiju ziņojumiem varēs spriest par traģēdijas iemesliem."

- Vai pirms mācībām atbildīgās amatpersonas noskaidroja laika prognozi?

Uldis Davidovs, NBS pārstāvis: "Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, atbildīgās amatpersonas informāciju par vēja brāzmām saņēma jau pēc traģiskā notikuma diemžēl."

- Kādas bija glābšanas iespējas?

Uldis Davidovs, NBS pārstāvis: "Atbilstoši drošības noteikumiem, ja notiek izpletņu lēcēju nodarbības Spilvē, Daugavā dežūrē glābšanas laiva, kurai arī izdevās glābt divus karavīrus. Uz notikuma vietu, protams, nekavējoties ieradās arī citi glābšanas dienesti, diemžēl glābšanas darbi beidzās nesekmīgi un divi karavīri ir gājuši bojā."

- Kas tās bija par mācībām? Cik reizes šie karavīri bija jau lekuši šādos laika apstākļos?

Uldis Davidovs, NBS pārstāvis: "Tās bija plānotās NBS speciālās uzdevumu vienības apmācības un notika plānotā izpletņu lēkšanas nodarbības. Karavīri, protams, ir profesionāli apmācīti, bet tieši šie karavīri lēca otro reizi. Teorētiski viņi bija izgājuši pilnu apmācības kursu pirms tam.

Komentāri (134)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu