Rīgas dome atsakās palielināt iemaksu pašvaldību izlīdzināšanas fondā (41)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas domes deputāti šodien ārkārtas sēdē pēc stundu garām diskusijām atteicās palielināt iemaksu pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā. Domes šodien vērtētais Finanšu ministrijas (FM) izstrādātais nodomu protokols paredzēja, ka Rīgai nākamā gada iemaksas pieaugums būtu lielāks par 15 miljoniem latu, salīdzinot ar šo gadu. Tas varētu sasniegt 68,1 miljonu latu.

Tomēr domnieki atbalstīja deputātes Baibas Brigmanes (JL) priekšlikumu, kas paredz, ka Rīgas mērs nav pilnvarots parakstīt vienošanās protokolu ar FM, kurā Rīgas domes iemaksa pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā būtu lielāka par 52,58 miljoniem latu, tādējādi saglabājoties šā gada līmenī.

Tāpat domes deputāti atbalstīja deputāta Andreja Požarnova (TB/LNNK) priekšlikumu, kas paredz uzdot Juridiskajai pārvaldei un Finanšu departamentam sagatavot un iesniegt prasību Satversmes tiesā par likuma "Par pašvaldību finansu izlīdzināšanu" atzīšanu par spēkā neesošu saistībā ar tā neatbilstību Satversmes 91.pantam.

Šā gada 24.septembrī Finanšu ministrija (FM) pieprasīja Rīgas domei līdz šodienas plkst.10 akceptēt vai noraidīt ministrijas izstrādāto vienošanās protokolu par iedzīvotāju ienākuma nodokļa prognozi 2009.gadam, tādēļ Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) šorīt sasauca Rīgas domes ārkārtas sēdi.

Šodien Ministru kabineta komitejas (MKK) sēdē, izskatot Ministru kabineta (MK) un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) 2009.gada domstarpību un vienošanās protokola projektu, premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) teica, ka Rīgas jautājumu izskatīs rīt, 30.oktobrī, MK sēdes slēgtajā daļā, aģentūru LETA informēja LPS padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Dace Zvirbule.

LPS un MK protokolu MKK šodien apstiprināja, un trešdien, 1.oktobrī, plkst.10 Rīgas domes sēžu zālē to izskatīs LPS dome.

Kā ziņots, Rīgas veiktā iemaksa pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā jau kopš 1999.gada ir augusi nesamērīgi ar valsts veikto iemaksu, kas kopš 2001.gada nemainīgi ir bijusi 7,1 miljons latu. Rīgas iemaksa šogad sasniedza 52,6 miljonus latu, uzskata pašvaldības vadība.

Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis domniekiem norādīja, ja netiks parakstīts protokols par FM piedāvāto summu, tad valsts pārņems Iedzīvotāju ienākuma nodokļa iekasēšanu, ko patlaban veic pašvaldība.

Savukārt domnieki ministrijas pārstāvim pārmeta, ka valsts nepilda likumā noteiktās saistības un nemaksā Rīgai to, ko paredz likumdošana. Domnieki uzsvēra, ka likums par pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondu esot ļoti netaisnīgs - Rīgai esot neproporcionāli liela iemaksa un tā uzturot citas pašvaldības, kas jau tā esot bagātas.

Deputāts Mihails Kameņeckis (SC) nosauca izlīdzināšanas fondu par izlaupīšanas fondu, savukārt Birks jautāja, kādēļ "barot to, kas jau tā ir bagāts". "Man nepatīk vārds "parazīts", bet kā lai vēl nosauc šīs pašvaldības, kuras vēl ir jābaro?"

Rīgas mērs uzsvēra, ka pēc šāda iemaksas pašvaldību izlīdzināšanas fondā Rīgas pašvaldības budžets 2009.gadā būtu par četriem miljoniem latu mazāks nekā šogad.

Bičevskis nosauca Birka runu par emocionālu un uzsvēra, ka FM neskatoties uz Rīgu savādāk kā uz citām pašvaldībām. Tāpat FM pārstāvis noliedza, ka Rīga "barotu" pārējās pašvaldības un daudzas pašvaldības fondā procentuāli maksājot vairāk nekā Rīga. Viņš norādīja, ka Rīga šogad saņēmusi 30 miljonu latu bonusu un īstenībā izlīdzināšanas fondā būtu bijis jāmaksā vairāk.

FM pārstāvis norādīja, ka valsts tagad varētu pārņemt iedzīvotāju ienākumu nodokļa administrēšanu, iekasēt visu paredzēto iemaksu izlīdzināšanas fondā un Rīgai piešķirt tikai tik daudz līdzekļu, cik paredzēts FM ienākumu prognozē. Uz to bijušais Rīgas mērs Aivars Aksenoks atbildēja, ka pašvaldībai tas būtu pat izdevīgi, jo FM prognoze esot lielāka nekā Rīgas.

Domniece Brigmane norādīja, ka FM veic "roku izgriešanas metožu darbības" un arī jau pašlaik Rīgas iemaksas izlīdzināšanas fondā esot milzīgas.

Kā norādīja JL frakcijas priekšsēdētājs Olafs Pulks, pašvaldība nekad domes sēdēs neesot šādus jautājumus skatījusi. Pēc Pulka domām, Rīgas mērs vēlējies izpildīt valsts prasības, slēpjoties aiz deputātu mugurām, tomēr tas nav izdevies. "Birkam tagad vajadzētu atkāpties," sacīja domnieks.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu