Zatlers dosies uz 9.maija svinībām Maskavā (340)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Šodien darba vizītes laikā Somijā notika Valsts prezidenta Valda Zatlera un Krievijas premjerministra Vladimira Putina divpusējā tikšanās, kuras laikā Zatlers pieņēmis Putina uzaicinājumu piedalīties 9.maija svinībās Maskavā, informēja Valsts prezidenta Preses dienests.

Papildināta ar pirmo rindkopu

Prezidenta ārlietu padomnieks Andris Pelšs sacīja, ka pagaidām vēl nevarot pateikt, vai Zatleram, piedaloties Uzvaras dienas svinībās Maskavā, būs ieplānota arī kāda divpusēja tikšanās. Pelšs vien piebilda, ka tikšanās laikā ar Putinu atmosfēra bijusi ļoti labvēlīga.

Tikšanās laikā abas puses pārrunāja gan Latvijas un Krievijas ekonomisko situāciju, gan arī abu valstu ekonomiskās sadarbības jautājumus. Zatlers un Putins bija vienisprātis, ka Latvijas un Krievijas uzņēmējiem ir būtiskas intereses savstarpējo ekonomisko un tirdzniecības sakaru veicināšanā.

Gan Valsts prezidents, gan arī Krievijas premjerministrs pozitīvi novērtēja Starpvaldību komisijas nozīmi abu valstu ekonomisko attiecību veicināšanā un vienojās strādāt, lai drīzumā tiktu sasaukta nākamā Starpvaldību komisijas sēde. Tāpat viņi apsprieda darbu pie saskaņošanā esošajiem līgumu un vienošanos projektiem.

Abas amatpersonas pārrunāja arī Latvijas un Krievijas sadarbību tranzīta jautājumos, īpaši atzīmējot, ka arī pēdējā gada laikā tranzīta līmenis nav būtiski samazinājies. Kā nozīmīgu tranzīta virzienu Latvijas prezidents un Krievijas premjers atzina arī nemilitāro kravu tranzītu uz Afganistānu.

Tāpat nedēļas sākumā ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) sacīja: ja no Krievijas puses tiks saņemts protokolam atbilstošs uzaicinājums uz 9.maija svinībām Maskavā, Ārlietu ministrija (ĀM) rekomendēs Valsts prezidentam tās apmeklēt.

Ministrs atkārtoja jau iepriekš teikto, ka veidi, kā atbilstoši protokolārajai kārtībai aicināt citas valsts prezidentu uz šāda veida pasākumu, ir dažādi - gan mutiski, gan rakstiski, un uzaicinājumu var izteikt gan vēstnieks, gan kāda cita valsts amatpersona.

"Tas ir svarīgi, lai būtu pārliecība, ka konkrētā līmeņa valsts amatpersona šajos pasākumos tiks uzņemta vienlīdzīgi kā citas tā paša līmeņa amatpersonas, kas no citām valstīm piedalīsies. Tas nav tikai tāds tukšs, pliks protokolārs žests, tam ir arī saturiska nozīme," skaidroja ministrs.

Ārlietu ministrs gan uzskata, ka diskusija ap šo jautājumu ir saasināta un līdz maijam vēl esot daudz laika. Šāda līmeņa pasākumu apmeklēšanu sākot saskaņot aptuveni mēnesi pirms došanās ceļā.

Lai arī Riekstiņš sacīja, ka viedokļu apmaiņa starp Baltijas valstīm par trīs prezidentu iespējamo došanos uz Uzvaras dienas svinībām Maskavā notiek, tomēr uzsvēra: "Jebkurā gadījumā mēs esam trīs neatkarīgas suverēnas valstis un katra pieņem lēmumus suverēni."

Arī situatīvi starp Baltijas valstīm šajā jautājumā esot redzamas nianses, jo, piemēram, Lietuvas prezidente gatavojas visu kaimiņvalstu līderus, tostarp Krievijas, aicināt uz savas valsts Neatkarības atjaunošanas dienas svinībām 11.martā.

Komentāri (340)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu