Jaunā Mildronāta projekts palicis bez finansējuma (62)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Organiskās sintēzes institūta izgudrojums - jaunā Mildronāta molekula, kas varētu būt līdz 40 reizēm iedarbīgāka nekā vecā, - palicis bez finansējuma. Ja valstij finansējums neatradīsies, tad zāļu izstrādei varētu tikt piesaistīti privātie investori. Latvijas zāļu lielražotājs „Grindeks” un citu valstu kompānijas jau paudušas, ka ir ieinteresētas valsts izgudrojuma iegādē.

Lai arī Latvijai jau ir viens sirds un asinsvadu preparāts Mildronāts, kuru medicīnā lieto jau aptuveni 25 gadus, zinātnieki ir radījuši molekulu, kā šīs zāles varētu kļūt iedarbīgākas. Molekulas izstrādātājs un patenta pieteicējs ir Latvijas Organiskās sintēzes institūts. Tās pētniecībā ir ieguldīti nepilni 100 tūkstoši latu, tomēr, lai molekula varētu kļūt par jauno Mildronātu ar lielu eksporta potenciālu, tai nepieciešami 50 miljoni latu. Šādas naudas institūtam un valstij nav, tomēr zinātnieki uzskata, ka ir vērts meklēt kaut dažus miljonus projekta turpināšanai un pārdošanu nedaudz aizkavēt.

„Nelaime ir tā, ka, jo agrākā stadijā jūs pārdodat savu izgudrojumu, jo zemāki ir ienākumi. Tādā veidā mēs faktiski valsts ienākumus samazinām. Vai to mēs vēlamies? Mēs varētu šo produktu izstrādāt tālāk līdz lielākai gatavības pakāpei, un tad pie katra ieguldītā lata jārēķina, ka ieguvums ir vismaz desmitkārtīgs,” saka Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors un viens no pirmā Mildronāta izgudrotājiem Ivars Kalviņš.

Kalviņš vēl norāda, ka viņam svarīgāk būtu jauno molekulu attīstīt pēc iespējas ātrāk, nevis pārdot pēc iespējas dārgāk.

Meklējot izeju no naudas grūtībām un projekta iestrēgšanas, Organiskās sintēzes institūts gaida Eiropas Savienības fondu līdzekļus, kā arī ir sācis sarunas ar potenciālajiem jaunā Mildronāta pircējiem. Starp tiem ir kompānijas no Bulgārijas un Šveices, arī investīciju fondi un vietējais zāļu ražotājs „Grindeks”, kas ražo Mildronāta sākotnējo versiju. „Grindeks” valdes priekšsēdētājs Jānis Romanovskis Latvijas Radio atzīst, ka ir ieinteresēts jaunajā molekulā un būtu tajā gatavs investēt.

„Tie [50 miljoni] jau nav jāiegulda reizē. Taču, ja sāksim šo ideju pārbaudīt un secināsim, ka tā ir veiksmīga un attīstās, tad varam meklēt partnerus, kuri katrā nākamajā stadijā ir gatavi pieslēgties. Jo tu tālāk izdari pats saviem spēkiem, jo dārgāka ir tā daļa, ko tu vari pārdot, vai iesaistīt kādu citu,” saka Romanovskis.

Konkrētu investīciju apjomu, ko uzņēmums būtu gatavs projektā ieguldīt, Romanovskis nenosauc, taču norāda, ka investējot pretī gribētu iegūt vismaz daļu molekulas īpašuma tiesību.

Izglītības un zinātnes ministrijas Zinātnes, tehnoloģiju un inovāciju departamenta direktore Irina Arhipova iesaka, gaidot Eiropas finansējumu, izvērtēt institūta darbības prioritātes. Ja starp tām ir arī jaunā Mildronāta preparāta izstrāde, tad kaut no samazinātā finansējuma būtu jāturpina darbs ar to. Tāpat ministrija iesaka institūtam gaidāmajās Eiropas Savienības fondu programmās atklātā konkursā kandidēt uz finansējumu. Kamēr jaunā formula vēl ir sākumstadijā, to pārdot par mazu naudu nevajadzētu, uzskata Arhipova un atgādina, ka jaunā Mildronāta molekula ir valsts īpašums, jo izstrādāta par valsts naudu. Nesakārtotā likumdošana šādus valsts patentus arī patlaban neļauj pārdot un attīstīt ar privātiem investoriem.

Bez jaunās Mildronāta molekulas, valsts finansējumu Latvijas Organiskās sintēzes institūtā gaida arī citas perspektīvas zāļu formulas, tomēr to ieviešanas risks ir krietni augstāks, jo tās nav attīstītas uz jau zināmiem pamatiem. Šādi projekti, pēc Ekonomikas ministrijas informācijas, var kandidēt gan uz kompetences centriem paredzēto finansējumu, kurš varētu kļūt pieejams gada vidū, gan arī uz Eiropas Rekonstrukciju un attīstības fonda finansēto programmu Zinātnei un pētniecībai.

Komentāri (62)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu