Publiskoti dati par algām "Rīgas siltumā" (511)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Interneta aktīvistu grupa, kas sevi dēvē par "Ceturtās Atmodas tautas armiju" (4ATA) un ir uzņēmusies atbildību par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) datu kopēšanu, šopēcpusdien publiskojusi datus par atalgojumu pašvaldības uzņēmumā "Rīgas siltums" (skat. Resursus).

Pievienots dažu Rīgas Satiksmes personu atšifrējums (raksta beigās).

Sociālajā tīklā "Twitter" 4ATA pārstāvis Neo norāda, ka "Rīgas siltums" "izskatās daudz labāks par Satiksmi ["Rīgas satiksmi"], taču 2009-03 [2009.gada martā] vadība rīkojās netaisnīgi".

Internetā publiskoti uzņēmuma darbinieku bruto ienākumi, kuri iekļauj algu, piemaksas, prēmijas, atvaļinājuma naudu, atlaišanas pabalstus un citas kompensācijas. Kā skaidro 4ATA, dati tiek ņemti no EDS dokumenta, kas satur informāciju par konkrēto periodu, kas ir parakstīts un kuram ir vislielākais ID. Pastāv iespēja, ka vēlāk ir iesniegts dokumenta labojums, kurā dati var tikt mainīti.

Publiskotā informācija liecina, ka uzņēmuma vadošo darbinieku algas pagājušā gada laikā ir pakāpeniski samazinājušās. Februārī lielāko atalgojumu - 4173 latus - saņēmušajai personai novembrī atalgojums samazināts līdz 2025 latiem, citam darbiniekam - no 4000 līdz 2835 latiem, vēl citam - no 3454 līdz 2022 latiem.

Kopumā četrciparu bruto atalgojumu 2009.gada februārī saņēma 534 "Rīgas siltuma" darbinieki, tostarp trīs - lielāku par 4000 latu, 12 - lielāku par 3000 latu.

Pagājušā gada novembrī lielākais atalgojums uzņēmumā bija 2835 lati, vēl trīs cilvēki saņēma 2550 latus, vēl četri - vairāk nekā 2000 latus.

Atbilstoši 4ATA norādei, 2009.gada martā tiešām četri uzņēmuma darbinieki saņēmuši ļoti ievērojamu atalgojumu - viens 16 000 latu, divi - 12 000 latu, viens - 11 907 latus. Iepriekš 4ATA pārstāvis Neo šīs izmaksas raksturoja kā cinismu - "2009.gada martā visiem algas nogrieztas par aptuveni 40%, bet lielie izmaksā sev prēmijas ar pieciem cipariem."

"Rīgas siltuma" vadība publiskotos faktus nenoliedz

"Rīgas siltuma" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs apstiprināja, ka 4ATA publiskotie dati patiešām ir par "Rīgas siltuma" algām un patlaban lielāko atalgojumu saņem viņš - 2835 latus.

Algas siltuma tarifā veido 7%, bet 93% ir citas izmaksu pozīcijas, no kurām lielākā ir dabasgāze, kas veido 75%-80%, informēja "Rīgas siltuma" vadītājs.

Žīgurs arī skaidroja, ka martā uzņēmuma vadībai un darbiniekiem izmaksātas prēmijas par iepriekšējo finanšu gadu, kas noslēdzās 30.septembrī. Valdes locekļi saņēmuši prēmijas trīs pamatalgu apmērā, bet citi "Rīgas siltuma" darbinieki - 13. algu.

Kā skaidroja Žīgurs, piemēram, 16 000 latu atalgojums martā veidojies, 4000 latu algai pieskaitot klāt 12 000 latu prēmiju trīs algu apmērā.

"Rīgas siltuma" darbiniekus varot dalīt divās daļās. Nedaudz vairāk nekā 600 cilvēku nodarbojas ar siltumapgādes procesa organizēšanu un viņu izmaksas ir iekļautas siltuma tarifā. Šie cilvēki pārstāv dažādas profesijas, taču pēdējo gadu laikā, modernizējot tehnoloģiskos procesus, pieaudzis dažādu augsti kvalificētu darbinieku skaits. "Rīgas siltumā" strādā daudzi inženieri ar augstāko tehnisko izglītību, vairākām augstākajām izglītībām un svešvalodu zināšanām.

Otra darbinieku daļa - aptuveni 330 cilvēki - nodarbojas ar dažādu servisa pakalpojumu sniegšanu brīvajā tirgū, piemēram, viņi reaģē uz iedzīvotāju sūdzībām par pārāk aukstu, karstu, rūsainu ūdeni. Šo darbinieku atalgojums ir atkarīgs no izstrādes - pašu paveiktā, un viņu algas ir mainīgas. Arī šajā gadījumā tiek nodarbināti dažādu profesiju pārstāvji.

Uzņēmumā, ņemot vērā tā specifiku, ir ļoti daudz cilvēku, kuri strādā nenormētu darba laiku. Uzņēmuma darbiniekiem visu laiku ir jābūt mobilizētiem, gataviem atsaukties uz darba devēja aicinājumu ierasties uz avārijas seku novēršanu arī brīvdienās, svētku dienās.

Darbs ziemas laikā līdzinoties "iesaukumam armijā", jo sala laikā maģistrālo vadu bojājumi jānovērš iespējami īsā laikā. Līdz šim "Rīgas siltumam" tas arī izdevies un nodrošināta nepārtraukta siltuma piegāde.

"Rīgas siltums" maksā saviem darbiniekiem piemaksas par darbu naktī, svētku laikā, papildu stundas utt. Ir arī darbinieki, kuri saņem konstantas algas, piemēram, grāmatveži un valdes locekļi.

Žīgurs arī uzsvēra - jāņem vērā, ka "Rīgas siltumā" ir privātais kapitāls un tā statuss ir līdzīgs "Lattelecom" un "airBaltic", kas darbojas brīvā tirgū un paši nosaka atalgojumu.

"Rīgas siltuma" gada apgrozījums ir 140 miljoni latu, uzņēmuma piemērotais siltuma tarifs Rīgā ir mazākais starp Latvijas lielajām pilsētām un Baltijas valstu galvaspilsētām. Strādājošo skaits uzņēmumā modernizācijas rezultātā kopš 1997.gada samazinājies trīs reizes - no 1900 līdz 630.

Ņemot vērā, ka noplūdusi "Rīgas siltuma" darbinieku personiskā informācija, uzņēmums ir vērsies Datu valsts inspekcijā, apstiprināja Žīgurs. Tomēr tas saistīts nevis ar šodienas 4ATA aktivitātēm, bet pagājušajā nedēļā no žurnālistiem saņemto EDS iesniegtās deklarācijas kopiju ar uzņēmuma darbinieku personas kodiem un citu informāciju.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, patlaban "Rīgas siltuma" valdē strādā Žīgurs, Normunds Talcis, Birute Krūze, Nikolajs Krilovs un Aigars Cīrulis. Viņu amata pilnvaras stājušās spēkā 2009.gada oktobra beigās.

Iepriekšējā valdes sastāvā, kuru atalgojums varētu būt 4ATA publiskotajā sarakstā, strādāja Žīgurs, Cīrulis, Talcis, Krūze, kā arī Aivars Cers.

Kā Neo raksta "Twitter", lielo atalgojumu pērn martā saņēmuši jeb "piecciparnieki ir Ā.Ž., B.K., A.C., A.C.".

Par "Rīgas siltumu" atbildīgās Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs, "Rīgas siltuma" padomes priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (LPP/LC) šovakar nevēlējās komentēt 4ATA publiskoto informāciju un atalgojumu "Rīgas siltumā", aizbildinoties, ka ir brīvdiena, viņš atpūšas kopā ar ģimeni un komentārus varētu sniegt darba laikā - pirmdien.

Kā ziņots, vakar tika izplatīta informācija par "Rīgas satiksmes" algām.

No 4ATA publiskiem paziņojumiem izriet, ka no VID EDS kopētie dati tiks izmantoti, lai atmaskotu nodokļu maksātāju naudas pārmērīgus tēriņus, pēc aktīvistu domām, nesamērīgas algas un, viņuprāt, netaisnīgu algu politiku, samazinot algas ierindas darbiniekiem saskaņā ar taupības pasākumiem valstī, bet paturot augstas algas un prēmijas vadītājiem. Dati arī tikšot apstrādāti un izplatīti mediju un sabiedrības apskatei, apspriešanai un analīzei.

Dažu Rīgas Satiksmes "personu" atšifrējums

Sociālajā tīklā "Twitter neo4ata norāda, ka dažas personas, kas minētas, iespējams, Rīgas Satiksmes atalgojumu sarakstā, esot šādas - "5-ciparnieki un šefs - 2. Leons Bemhens, 5. Tamāra Dāvidsone, 6. Igors Volkinšteins, 7. Igors Žagars, 13. Imants Rezebergs".

Rīgas Satiksmes atalgojumu saraksts pieejams "Resursos".

Komentāri (511)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu