Latvijas valdība esot tirgojusi ieročus Somālijas pirātiem (261)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Deviņdesmito gadu sākumā Latvijas Aizsardzības ministrijā (AM) viltoti ieroču iegādes dokumenti, kā rezultātā daļa Latvijas iepirktu ieroču nonākuši Somālijas pirātu rīcībā, liecina vakar dibinātās biedrības "4ATA" šodien izplatītā informācija.

"1992. gada maija beigās AM ministrijas Bruņojuma daļas priekšnieks Jānis Dibrančs, kurš vienlaikus pildīja arī toreizējās Bruņojuma un apgādes pārvaldes priekšnieka vietnieka pienākumus, parakstīja nepatiesu dokumentu — līgumu, kā arī līgumam pievienoto specifikāciju, saskaņā ar kuriem Aizsardzības ministrijai vajadzēja iepirkt no [Polijas] uzņēmuma "Cenrex" automātus, dažāda tipa pistoles, munīciju un militāro aprīkojumu par kopējo vērtību 1 964 300 ASV dolāri," raksta biedrība.

Biedrības veiktais pētījums liecina, ka 1992. gada 10. jūnijā Polijas ostā Gdiņā it kā nosūtīšanai AM uz kuģa Nadia saskaņā ar viltoto līgumu un specifikāciju tika iekrauti ieroči un munīcija, tanī skaitā ložmetēji, granātmetēji, mašīnpistoles, rokasgranātas un citi šaujamieroči, kā arī munīcija, taču, kad kuģis ienācis Liepājas ostā, tur tika izkrauti tikai 300 automāti AK-47 un 250 000 patronu, atsaucoties uz  Ģenerālprokuratūras Īpaši pilnvaroto prokuroru nodaļas virsprokurores Māras Usānes lēmumu.

Biedrība arī izpētījusi, ka tā paša gada 6. augustā Dibrančs viltoja nākamo galalietotāja apliecinājumu, un septembra sākumā Liepājā piestāja nākamais kuģis Island. Šoreiz no gandrīz miljona dolāru vērtās kravas Latvijā skata pēc tika izkrauti tikai 100 kalašņikovi, bet par pārējo kravu atkal tika viltoti kravas pavaddokumenti, kurus — tāpat kā iepriekšējā reizē — nodeva kuģa kapteinim, ja nu gadījumā viņam jāsastopas ar kādām pārbaudēm uz jūras vai krastā.


Ieroči aizgājuši Somālijas pirātiem

No kurienes nāca ieroču kontrabandas ideja un kas bija ieroču saņēmēji, atklāj ar 2003. gada 25. martu datēts ANO Drošības padomes ziņojums, ko sastādījusi speciāla ekspertu komisija Somālijas jautājumā. Komisija pētīja Somālijas karakungus, viņu grupējumus, apgādātājus un citus salašņas vairākus gadus, izmantojot gan pārtvertus dokumentus, gan lieciniekus un informantus, gan personiski apmeklējot Somālijas bīstamākos apvidus.

Kā galvenais ieroču kontrabandas organizētājs tiek minēts Monzers al-Kassars, kas līdz pat savam arestam un notiesāšanai pirms gada ASV bijis viens no pieredzējušākajiem ieroču kontrabandistiem pasaulē. Savukārt galvenais al-Kassara sabiedrotais esot bijis Jerži Dembovskis, "Cenrex" direktors. Ar kuru savukārt kopīgas saites vienojušas AM pārstāvi.

 "1992. gada maijā Polijas Aizsardzības ministrija dāvāja dažādu militāro ekipējumu nesen radītajiem Latvijas bruņotajiem spēkiem, kā laikā Dembovskis satika Dibranču — gribošu konspiratoru. Somālijas darījumam Dibrančs piekrita parakstīt kontraktu, kas ļautu eksportēt kravu — 40 TT pistoles, 1000 PPŠ šautenes, 301 AK-47 automātu, 30 RP pusautomātiskos šaujamieročus, 160 RPG (reaktīvos granātmetējus), 100 rokasgranātas, 3 450 000 patronu kalašņikoviem un 10 000 mīnmetēja lādiņu," liecina biedrības veiktais pētījums.

Dibrančs apgalvo, ka esot informējis Latvijas aizsardzības ministru, kamēr ministrs apgalvo, ka nekad neesot redzējis kontraktu un, pat ja būtu, nebūtu varējis to izlasīt, jo tolaik neesot vēl pratis angļu valodu. "Uz kuģa Nadia, kura kapteinis bija Antoniass Bostani, atradās arī Mohameds Moallims, kurš vienam no kuģa komandas atzina, ka ir Somālijas virsnieks ar uzdevumu pārraudzīt ieroču kravu. Dibrančs parakstīja dokumentus par kravas saņemšanu, kamēr faktiski kuģis ar lielāko kravas daļu devies uz Somālijas krastiem. Tur Moallims pārraudzīja kravas pārkraušanu uz citu kuģi, [..] un viena kravas daļa tika nogādāta Adales ostiņā Somālijā," atsaucoties uz Drošības padomes ekspertu rakstīto, vēsta biedrība 4ATA. 

Paštaisītos galalietotāja sertifikātus sākotnēji neesot pamanījušas ne Latvijas, ne Polijas amatpersonas. Kad krāpšana atklājās, bija jau par vēlu — ieroči bija ievesti Somālijā un iztirgoti.

Krimināllietu izbeidz noilguma dēļ


2000. gada 19. jūnijā Dibrančam tika celta apsūdzība; viņš sevi atzina par daļēji vainīgu, bet prokuratūra atzinusi, ka Dibranča vaina tikusi pierādīta pilnīgi — gan ar konfiscētajiem dokumentiem, gan Polijas sniegtajiem pierādījumiem, Liepājas ostā izņemtajiem dokumentiem un liecinieku.  Turklāt pirmstiesas izmeklēšana konstatēja vēl papildu epizodes, kad Dibrančs pēc aiziešanas no ministrijas sācis strādāt privātajā sektorā, atkal organizējis ieroču piegādi Igaunijas organizētajai noziedzībai, izmantojot tā paša Dembovska un "Cenrex" kanālus.

Taču kriminālatbildības noilgums par Dibranča 1992. un 1994. gados izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem bija iestājies jau 1999. gada jūnijā un krimināllieta pret Jāni Dibranču izbeidzama.

"Dokumenti atstāj iespaidu, ka savulaik ticis darīts viss, lai izbeigtu šo krimināllietu un lai tās materiāli nebūtu izmantojami tālākā izmeklēšanā. Piemēram, viens no kontrabandas organizatoriem — Jerži Dembovskis — tīšuprāt dokumentos saukts par Ježi Dembovski, lai gadījumā, ja šī lieta tiktu izmeklēta arī Polijā, vārdi nesakristu un visi Latvijas izmeklētāju materiāli būtu nederīgi. Izmeklēšana bija slepena, un par to nebija zināms ne medijiem, ne likumdevējai vai izpildvarai pat Latvijā, nemaz jau nerunājot par citām valstīm, vēsta biedrība.


Pilns biedrības pētījums par ieroču kontrabandu uz Somāliju pievienots resursos.


Komentāri (261)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu