Apvainojas uz Mūrnieci un sola sūdzēties ECT (392)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Ar Iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces rīkojumu, ar kuru 4.oktobrī atcēla disciplinārsodu ceļu policistam Tālivaldim Spilbergam pēc konflikta ar krievvalodīgajiem jauniešiem, neesot mierā viens no incidentā iesaistītajiem jauniešiem. Daugavpilietis Ivans neuzskatot ministres lēmumu par objektīvu un solījis sūdzēties Eiropas Cilvēktiesību tiesā, tā trešdien ziņo Degpunktā.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Pēc konflikta ar ceļu policistu Tālivaldi Spilbergu viens no incidentā iesaistītajiem jauniešiem vārdā Ivans esot pavadījis divas dienas policijas iecirknī. Tagad Ivans esot diezgan sašutis par notikušo un vēlas taisnību.

Aizturētais neesot bijis LR pilsonis

Tagad Ivans raidījumam Degpunktā paziņojis, ka automašīnas vadītājs neesot bijis Latvijas pilsonis un latviešu valodu nesaprotot, tāpēc viņš konsultējis, paskaidrojot viņam pilsoņa tiesības: „Tajā brīdī, kad policists viņu aptur, policistam jāpaskaidro apturēšanas iemesls. Jāpaskaidro, kāpēc apturēts un jārunā tajā valodā, kādu saprot vadītājs, jo viņam ir tādas pilsoniskās tiesības. Ja viņu vēlas saukt pie administratīvās atbildības, tad viņam ir tiesības sazināties savā dzimtajā valodā.”

TVNET jau ziņoja, ka pagājušajā nedēļā sabiedrībā lielu ažiotāžu un diskusijas izraisīja kāds interneta vidē klejojošs videomateriāls, kurā bija vērojams incidents šopavasar starp Aizkraukles ceļu policistu un krieviski runājošiem jauniešiem.

Videomateriālā bija redzams, kā aizturētie jaunieši nepakļāvās policijas darbinieka prasībām un pieprasīja ar viņiem runāt krieviski, tādējādi provocēja policistu un šo sarunu filmēja, pēc tam dižojoties ar to interneta vidē. Videomateriālā policists turpināja runāt valsts oficiālajā valodā – latviešu valodā.

Apzinās, ka nepildīja prasības

Ivans apzinoties, ka ne tikai viņa tiesības ir aizskartas, bet arī viņš neesot ievērojis ceļu policista prasības. Taču skaidrojums par nepakļaušanos Ceļu policijas darbinieka likumīgajām prasībām esot diezgan savdabīgs.

„Tajā mirklī viņš mani vilka uz mašīnu, tādēļ gribēju zināt, kāpēc viņš mani sēdina kaut kur, lai no sākuma man pastāsta, kāpēc un kas? Es viņam būtu mierīgi parādījis dokumentus un mierīgi devies līdzi uz viņa transporta līdzekli,” skaidro Ivans Degpunktā.

Aizturētais Ivans ticis sists ar steku

Apvainojumu šādās konfliktsituācijās netrūkst, un, lai arī prokuratūra esot sniegusi atzinumu par to, ka Ivana aizturēšanā ir konstatēti astoņi sīki pārkāpumi, Degpunktā vērš uzmanību uz ceļa policista veiklību un steka lietošanu pret Ivanu, kad viņš esot bijis Ceļu policijas automašīnā.

„Policists, šajā gadījumā Spilbergs un vadītājs, viņa pārinieks man krievu valodā teica: „Tu ko, pilnīgi aptracis?” Kamēr mašīna brauca uz iecirkni, policists pagriezās un sāka mani sist - pirmo reizi trāpīja pa galvu, un, kad es noliecos, tad trāpīja pa muguru un pa kāju,” apgalvo Ivans. Viņš Degpunktam apstiprinājis, ka pēc konflikta esot automašīnā sists ar steku.

Jaunietis sola sūdzēties ECT

Par šo epizodi šajā incidentā, proti, par Ivana sišanu ar steku, pagaidām policisti komentārus Degpunktam nesniedza, jo lēmumu par disciplinārsoda atcelšanu ir pieņēmusi pati iekšlietu ministre Linda Mūrniece. Ivans ministres lēmumu neuzskatot par objektīvu un esot izteicis solījumu sūdzēties Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Ivans uzskata, ka notikušais incidents ar ceļu policistu Spilbergu esot ieguvis „politisku nokrāsu” un tagad runa vairs neesot par tiesībām, likumiem un taisnību, bet gan par „politiķu personīgajām ambīcijām”.

Mūrniece: Situācija nebija vērtēta kontekstā

Pēc šā incidenta policists Spilbergs bija saņēmis savas vadības noteikto disciplinārsodu – rājienu. Kad TVNET lasītāji vērsa uzmanību uz šo šokējošo videomateriālu, kas klejoja interneta vidē, un to publicēja, tad video nonāca arī Iekšlietu ministrijas rīcībā.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece lūdza notikušo incidentu izvērtēt Drošības policijai un pēc tam 4.oktobrī izdeva rīkojumu atcelt disciplinārsodu Spilbergam, piešķirot viņam apbalvojumu.

Jaunieši policistu provocējuši

Mūrniece Degpunktā šo trešdien norādīja, ka situācija, kurā ceļu policisti bija spiesti aizturēt jauniešus, neesot vērtējama tikai formāli. Rājiens policistam bijis izteikts par formāliem pārkāpumiem, taču „situācija nebija vērtēta kontekstā”.

„Noskatoties sižetu, skaidri redzams, ka policists tiek provocēts viena iemesla dēļ, ka viņš uzstāj runāt latviski. Skaidrs, ka cilvēki automašīnā saprot latviešu valodu, bet, ja tie būtu astoņdesmitgadīgi onkulīši, kuri nesaprot, tad policisti izskaidrotu krieviski; bija skaidri redzams, ka provocē policistu,” uzskata Mūrniece.

Tāpēc Mūrniece izmantojusi savas tiesības atcelt piemēroto disciplinārsodu. Ministre videomateriālā pamanījusi, ka policists bijis uztraukts, taču viņš neesot izdarījis neko tādu, kas būtu „ārpus rāmjiem”.

Atbalstām latviski runājošu policistu

Mūrniece uzskata: „Tā bija attieksmes parādīšana, ka kāds iestājas par latviski runājošu policistu, jo, kā zināms, ir daudz policistu, kas nevēlas runāt latviešu valodā, un esam cīnījušies par to, lai latviešu valodu mūsu sistēmā uzturētu.”

Arī Valsts policijai uzdots domāt, kā nostiprināt policistu tiesības, jo videomateriālā fiksētais krievvalodīgo jauniešu un ceļu policistu konflikts latviešu valodas dēļ esot, pēc Mūrnieces domām, pierādījis, ka „policists ir neaizsargāts, bet visiem citiem ir tiesības, tikai ne policistiem.” Šis gadījums esot bijis simbolisks un liek domāt, kā policistus aizsargāt.

Pēc incidenta Drošības policijā šobrīd notiekot arī pārbaude, vai videomateriālā fiksētā automašīnas šofera provokācija neesot uzskatāma par nacionālā naida kurināšanu.

Skatīt pievienoto video

Komentāri (392)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu