Batja, Galaktions, Brīvīte, Gonorata - vecāku dotie vārdi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas iedzīvotāji ir izdomas bagāti dīvainu bērnu vārdu likšanā un darināšanā. Piemēram, vecāki izlēmuši ielikt savam bērnam tādu vārdu kā Ampadists, Batja, Galaktions, Brīvīte, Honorata vai Gonorata, laikrakstam "Neatkarīgā" pastāstīja Rīgas dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Viktorija Paņko.

Patīk pamazināmie vārdi

Latvieši ir spējīgi radīt arī milzumdaudz personvārdu deminutīvā, kas attiecīgā vecumā skan dīvaini. Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) datiem, mums ir Vitālīte, Zentiņa, Zidrīte, Žanīte, Agrītis, divas Lavīzītes, Latvītes, Brīvītes, Gaismītes un Trautiņas, trīs Vairītes, Spārītes, Saulstarītes, četras Zīlītes, Smaidītes, Ārītes un tikpat daudz Vilnīšu, piecas Zvaigznītes, deviņas Steidzītes un Bitītes.

Latvijā reģistrētas arī trīs Šarlotes Lotes un četras Ritas Vitas, kur abiem dubultvārdiem vārdadiena ir vienā datumā – attiecīgi 5. un 28. novembrī. Daži dubultvārdi ir fonētiski ļoti līdzīgi (Mārtiņš Mārcis, Māra Mārīte, Viktorija Vika), bet citi ir ļoti atšķirīgi (Jānis Patriks, Mārtiņš Ričards, Morgana Iluta, Žiljēns Ģirts, Žižī Rita) vai ar savdabīgu nozīmi (Rūta Gaida, Skaidrīte Maiga, Gaida Anita, Ilga Jautrīte, Inese Steiga, Gaida Skaidrīte, Imants Ziedonis).

Samaksājot valsts nodevu – trīs latus, nereti bērni izvēlas atteikties no otrā vārda, ja tas traucē.

Laikraksts atzīmē neparastākos Latvijā bērnam dotos vārdus (iekavās norādīts, cik cilvēku Latvijā reģistrēti ar šādu vārdu): Adverts (1), Entonī (1), Fricis Krustiņš (1), Itālijs (1), Latis Miķelis (1), Timotē Tjoma (1), Žikivators (1), Atoms (2), Atstars (2), Batja (2), Bonaventūra (2), Gonoreta (2), Laimstars (2), Avtonoms (3), Emerantina (3), Iluminata (3), Kajetons (4), Līgotnis (4), Ostins (5), Tamirlans (5), Honorata (5), Fortunata (5), Gatiņš (5), Galaktions (6), Turaids (6), Skolastika (8), Fausta (8), Ihtiandrs (10), Stalina (10), Zigeta (10), Agota (10), Jautris (11), Tamerlans (11), Hortenzija (13), Tofiks (13), Mistridija (14), Sholastika (16), Laimutis (17), Staļina (24), Gonorata (26).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu