Rīga vēlas iegūt pasaules grāmatu galvaspilsētas titulu (26)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīga plāno pieteikt kandidatūru 2018.gada pasaules grāmatu galvaspilsētas godam, un ambiciozās ieceres īstenošanai pirmdien tiks dibināta darba grupa «Grāmatai būt», informēja nodibinājuma «Rīga|2014» pārstāve Anna Muhka.

«Pasaules grāmatu galvaspilsētas tituls 2018.gadā būtu lielisks papildinājums valsts simtgades svinībām, Latvijas un Rīgas vārdam pievēršot plašu ārvalstu uzmanību,» norādīja Muhka.

«Rīga|2014» paspārnē pulcēsies spēcīgākie grāmatniecības, izdevēju, bibliotēku pārstāvji, kā arī UNESCO Rīgas domes un Kultūras ministrijas amatpersonas, lai grāmatniecības nozarei paredzētu ilgtermiņa skatījumu, grāmatu tuvinātu lasītājam un lasītāju grāmatai.

Darba grupas izveides datums nav izvēlēts nejauši

Muhka sacīja, ka darba grupas izveides datums nav izvēlēts nejauši, jo 23.aprīlī visā pasaulē atzīmē Pasaules grāmatu un autortiesību dienu un tieši šajā dienā stafeti pārņem nākamā pasaules grāmatu galvaspilsēta, kas šogad būs Armēnijas galvaspilsēta Erevāna.

Darba grupas koordinatora funkcijas ir uzņēmies nodibinājums «Rīga|2014», jo grāmatai atvēlēta būtiska loma arī 2014.gada programmā.

«Eiropas kultūras galvaspilsētas gada organizētāji strādā ar jaunām iniciatīvām, lai stiprinātu ilgtermiņa kultūras procesus, un ir pārliecināti par grāmatniecības pozitīvo ietekmi uz sabiedriskajām norisēm. 2014.gads kalpos kā starpposms un sagatavošanās platforma, lai izveidotu spēcīgu Rīgas kandidatūras pieteikumu 2018.gadam,» klāstīja Muhka.

Kas būs darba grupā?

Darba grupā «Grāmatai būt» darbosies UNESCO Latvijas komitejas ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa, Latvijas Grāmatnieku ģildes priekšsēdētāja Vija Kilbloka, Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas valdes priekšsēdētāja Andra Konste, Latvijas Literatūras centra direktors Jānis Oga, Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks.

Tāpat darba grupā iekļauta Latvijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja, LNB Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, Rīgas Centrālās bibliotēkas vadītāja Doloresa Veilande, Latvijas Grāmatu tirgotāju asociācijas vadītāja Ināra Beļinkaja, Dzejas dienu un literāro projektu kuratore Inga Bodnarjuka, Kultūras ministrijas Nozaru politikas nodaļas pārstāve Līga Buševica, Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas pārstāvis Artis Ērglis, Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Jānis Jurkāns un Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas valdes priekšsēdētāja vietniece Renāte Punka.

«Rīgu|2014» darba grupā pārstāvēs valdes locekle Diāna Čivle, programmas vadītāja Aiva Rozenberga, programmas realizēšanas vienības vadītāja Dace Vilsone un Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas kurators Uģis Brikmanis. Savukārt no Rīgas domes darba grupā darbosies Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane un Kultūras pārvaldes vadītāja Dzidra Šmita.

Jau ziņojts, ka nākamgad pasaules grāmatu galvaspilsēta būs Bangkoka Taizemē. Uz 2014.gada pasaules grāmatu galvaspilsētas titulu pieteikusies arī Lietuvas galvaspilsēta Viļņa.

Pasaules grāmatu galvaspilsētas titulu konkursa kārtībā kādai pasaules pilsētai kopš 2001.gada piešķir ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) un Starptautiskā Izdevēju asociācija par pilsētu ieguldījumu grāmatu popularizēšanā un lasīšanas veicināšanā.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu