Glābējsilīte Latvijā izglābusi 20 bērnu dzīvību (50)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kopš 2009.gada, kad Latvijā pie slimnīcām iekārtotas glābējsilītes jeb «Baby Box» – vieta, kur iespējams anonīmi atstāt mazuli, izglābta 20 bērnu dzīvība, atklātā vēstulē uzsvēruši šā projekta īstenotāji uzņēmums «Divi gani».

«Divi gani» izplatījuši publisku vēstuli, reaģējot uz Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) paustajām bažām par glābējsilīšu izplatību Eiropā. «Divi gani» Latvijā jau izveidojuši glābējsilītes sešās pilsētās.

Sabiedrisko attiecību kompānija «Divi gani» nepiekrīt ANO Bērnu tiesību komitejas locekles Marijas Hercogas viedoklim, ka bērnam primāri ir tiesības zināt savus vecākus, pausts vēstulē.

«Mēs uzskatām, ka primārās jebkura bērna tiesības ir dzīvot. Tas nozīmē izglābt bērna dzīvību, jo tikai pēc bērna dzīvības glābšanas var sākt runāt par citām bērna tiesībām, tostarp – zināt savu bioloģisko izcelšanos vai saņemt citas bērnam garantētās tiesības,» teikts vēstulē.

Tajā arī uzsvērts, ka bērnam, sasniedzot pilngadību, valsts sniedz visu iespējamo informāciju par viņa izcelšanos un Latvijas likumi dod iespēju pārtraukt adopciju, atjaunojot radniecības saites ar saviem bioloģiskajiem vecākiem. Tas nozīmē, ka jebkurš bērns ir tiesīgs izmantot visus iespējamos resursus, lai uzmeklētu savus bioloģiskos vecākus, tostarp likt sludinājumus masu medijos.

Uzņēmuma «Divi gani» pārstāve Laura Zvirbule norādīja, ka glābējsilītes ir tikai viens no mehānismiem Latvijā, kas novērš ļaunprātību, gādības trūkumu vai paviršu izturēšanos pret bērnu. Projekts palīdz novērst jaundzimušo nāves gadījumus, kas visbiežāk iestājas pēc to atstāšanas bezpalīdzības stāvoklī.

«Īstenojot projektu Latvijā, jau sasniegts viens no »Baby Box« izvirzītajiem mērķiem – sabiedrībā un masu medijos izraisīta diskusija par bērna dzīvības vērtību, vecāku atbildību pret bērnu, ģimenes plānošanas un citiem jautājumiem. Komunikācijā ar sabiedrību ir aktualizētas un uzsvērtas iespējas, lai atturētu bērnu bioloģiskos vecākus ievietot mazuļus glābējsilītēs, norādot viņiem uz iespējām turpināt bērna audzināšanu, meklējot palīdzību krīzes situācijās,» pamato projekta īstenotāji.

Prasa skaidrojumus

Projekta īstenotāji lūdz komiteju paskaidrot, kāds ir viņu viedoklis par atšķirību starp slimnīcu, kurā māte pēc dzemdībām anonīmi atstāj savu bērnu, un glābējsilīti, kas atrodas slimnīcas teritorijā un medicīnas personāla uzraudzībā.

Tāpat tiek lūgts izklāstīt, kā komiteja iesaka saglabāt bērna dzīvību, ja vecāki no bērna atteikušies, atstājot viņu bezpalīdzības stāvoklī, piemēram, atkritumu konteineros vai ceļmalas grāvī. Vienlaikus tiek jautāts, vai komiteja gatava uzņemties atbildību par visiem mirušajiem jaundzimušajiem, kuri, aizliedzot glābējsilītes, tiktu atrasti pamesti.

Ziņojumā norādīti vēl vairāki jautājumi un uzsvērts, ka projekts Latvijā tiek īstenots, lai nodrošinātu ANO Konvencijas par bērnu tiesībām noteikto jebkura bērna neatņemamās tiesības uz dzīvību. «Esam neizpratnē, vai komitejas mērķis rūpēties par bērnu tiesību aizstāvību, primāri saglabājot bērna dzīvību, sakrīt ar projekta »Baby Box« mērķi saglabāt bērna dzīvību. Vēlamies noskaidrot, kāda ir komitejas izpratne par bērnu tiesību aizstāvību,» teikts vēstulē.

Komentāri (50)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu