Vecākiem atņemtais bērns: ekspertīzē lika teikt, ka mani sit (66)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/2fotograff

Kopš šā gada jūlija vidus astoņus gadus vecā Siguldas novada iedzīvotāja Alīna Pilsētniece uzturas bērnunamā Alojas novadā. Tālu prom no vecākiem un māsas. Pēdējā ciemošanās reizē meitene slēptā videoierakstā atklāj, ka psihiatriskajā ekspertīzē viņai uzspiests, lai saka, ka vecāki sit, un ka viņa nekad netiks mājās.

Papildināts ar Siguldas novada Domes viedokli

Sarunu ar meitu nofilmē ar slēpto kameru

Pirmajā adventē apciemojot meitu, Pilsētnieki kopā ar sabiedrisko aktīvistu Ivaru Prūsi apmeklēja meitu Alīnu Alojas novada bērnunamā, kur meitene uzturas jau vairākus mēnešus. I. Prūsis kopā ar bijušo Rīgas Bērnu tiesību aizsardzības centra vadītāju Jāni Gulbi iesaistījušies Alīnas lietas atšķetināšanā. Riskējot ar sankcijām, meitenes mamma Žanna Pilsētniece sarunu ar meitu nofilmēja ar slēpto kameru. Video Alīna atklāj, ka sākumā viņai teikts, ka varēs doties mājās pie vecākiem un māsiņas jau Ziemassvētkos, bet pēc tam saskumstot nosaka, ka pēcāk tie paši

cilvēki, neprecizējot gan, kuri, esot teikuši, ka Alīna «visu mūžu paliks Alojā».

Šī nav pirmā reize, kad meitenei tiek melots, ka viņa dosies mājās. Līdzīgi viņai tika teikts īsi pirms pārvešanas no Valmieras krīzes centra uz Alojas novadā esošo bērnunamu.

«Pēc tam viņa mani gribēja sist,» tā meitene; atbildot uz jautājumu, kas to gribēja veikt, vien nosakot, ka sieviete ar papēžiem un melniem matiem. Meitene atklāj, ka tas noticis viņas psihiatriskās ekspertīzes laikā Rīgā. «Runāju, ka es gribu mājās, bet viņa teica, ka jūs (vecāki – aut.) neko nevarat izdarīt. Viņi uzrakstīja, ka jūs nevarat mani ņemt un ka es vairs nevarēšu tikt prom no šejienes,» tā meitene. Tāpat

šī sieviete esot gribējusi panākt to, lai Alīna pasaka, ka vecāki sit arī jaunāko meitu Elīnu.

Meitene atklāj, ka viņa to ekspertiem teikusi neesot, taču viņi «paši tā izdomājuši». Pēcāk tas viss materializējies uz lapas. «Tas bija nepareizi. Es pārsvītroju un uzrakstīju, ka es tā nebiju,» ekspertīzes detaļas atklāj Alīna.

Vairākus mēnešus ir kļuvusi par dzīvu vecāku bāreni

Meitene, kura jau vairākus mēnešus ir kļuvusi par dzīvu vecāku bāreni, jo ir spiesta uzturēties bērnunamā, video intervijā stāsta, kā viss norisinājies liktenīgajā jūlija vakarā, kad vecākiem tika atņemtas aprūpes tiesības. To, ka viņa nav gribējusi iet mājās, esot teicis «mācītājs», kurš patiesībā nav nekāds mācītājs, bet ir kristīgās draudzes «Žēlastības upe» biedrs. Iespējams, tā ir sakritība, bet pēc notikumiem ap Alīnu viņš ar ģimeni pārcēlies, jo it kā beidzies īres līgums.

Institūcijas pārkāpumus nesaskata

Lietai, kurā ir daudz neskaidrību, teorētiski pievērsušās vairākas institūcijas. Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija un tās vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa nekādus pārkāpumus nedz Siguldas bāriņtiesas, nedz Valmieras krīzes centra darbinieku rīcībā nesaskatīja, savukārt Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics («Reģionu alianse») videointervijā portālam «Apriņķis.lv» vien noteica, ka pašvaldība neko nevarot darīt.

Tāda Siguldas mēra attieksme pamatīgi nokaitināja pieredzējušo ekspertu bērnu tiesību jautājumos J. Gulbi, kurš norādīja konkrētus Bērnu tiesību aizsardzības likuma pantus, kuri nosaka, ka vietvarai tomēr ir jāuzņemas atbildība.

Kad portāls lūdza J. Gulbja norādītos pantus un tajos pausto vēlreiz komentēt U. Mitrevicam, ar novada preses sekretāres starpniecību tika norādīts, ka Siguldas novada pašvaldība komentāru sniegs pēc 13. decembra, kad tiks saņemts Administratīvās tiesas spriedums.

Portālam TVNET Siguldas novada Domes priekšsēdētājs apstiprina, ka

ja kāda no kompetentajām institūcijām norādīs, ka Siguldas novada Bāriņtiesa nav rīkojusies likumīgi, Domes priekšsēdētājs sasauks Domes sēdi, kurā lems par Bāriņtiesas vadītājas atbilstību amatam.

Un šis solījums joprojām ir spēkā - līdz šim neviena kompetentā institūcija (Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija) uz to nav norādījusi, tādēļ tiek gaidīts Administratīvās tiesas spriedums.

Komentāri (66)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu