LM akcionāri politiķiem ziedoja 56 tūkstošus latu pēc valsts galvojuma saņemšanas (50)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

«Liepājas Metalurga» (LM) akcionāri Kirovs Lipmans, Sergejs Zaharjins un Iļja Segals pēc valsts galvojuma piešķiršanas uzņēmuma modernizācijas projektam 2009.gadā, tolaik pie varas esošajiem politiķiem ziedojuši 56 tūkstošus latu, noskaidroja LTV raidījums «1:1».

Valdība konceptuāli vienojās piešķirt valsts galvojumu LM 2008.gada novembrī, lai tas varētu aizņemties naudu bankā un nomainīt novecojušās martena krāsnis. Tobrīd premjers bija Ivars Godmanis (LPP/LC) un finanšu ministrs – Atis Slakteris (Tautas partija). Oficiāli galvojumu gan parakstīja finanšu ministrs Einars Repše («Vienotība») 2009.gada decembra beigās.

Saskaņā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) informāciju, Kirovs Lipmans 2009.gada martā LPP/LC ziedoja 10 tūkstošus, bet 2010.gada augustā viņš ziedoja 18 tūkstošus partiju apvienībai «Par labu Latviju», kurā apvienojās LPP/LC un Tautas partijas cilvēki.

«Tā ir sakritība [galvojuma piešķiršana un ziedojums]. Es nekad mūžam negaidu, kad man kāds kaut ko izdarīs,» LTV raidījumā «1:1» uzsvēra Lipmans.

Viņš stāstīja, ka «Par labu Latviju» līderi Andris Šķēle un Ainārs Šlesers viņu pārliecinājuši, ka viņi būs uzticīgi un attīstīs biznesa vidi. «Jauna partija, aktīvi cilvēki – vajag palīdzēt,» piebilda Lipmans.

Taču Lipmanam esot bijis Finanšu policijā jāskaidrojas, no kurienes ieguvis naudu ziedojumam.

«Pēc šā gadījuma es stingri sev pateicu, ka partijas es vairs neatbalstīšu,» sacīja Lipmans, atzīstot, ka nenožēlo, ka ziedojis naudu.

Arī Zaharjins 2010.gada septembrī ziedoja 14 tūkstošus latu «Par labu Latviju», tikpat daudz 2010.gada septembrī šai partijai ziedoja Segals. Tādējādi kopumā LM akcionāri 2009. un 2010. gadā pie varas esošajiem politiķiem ziedoja 56 tūkstošus latu.

Lipmans papildus 2009.gadā ziedojis 2000 latu Tautas saskaņas partijai, bet 2010.gadā – 5000 latu partijai «Saskaņa», kas tagad kļuvusi par partiju «Saskaņas centrs».

Lipmanam arī iepriekš veicies ar atbalstu no valsts. 2001.gada nogalē valsts galvojumu 5,6 miljonu latu apmērā tā laika Tautas partijas finanšu ministrs Gundars Bērziņš izsniedza citam Lipmanam piederošam uzņēmumam – zāļu ražotājam «Kalceks» injekciju ražotnes izveidei. Prese tobrīd pauda neizpratni par šā galvojuma piešķiršanu, jo uzņēmumam bija slikti finanšu rādītāji. Projektu gan «Kalceks» beigās neīstenoja, toties galvoto summu atmaksāja bankai pirms termiņa.

Jāpiebilst, ka Lipmans bija viens no lielākajiem Tautas partijas ziedotājiem arī partijas dibināšanas brīdī 1998.gadā. Viņš Andra Šķēles partijai ziedoja 25 tūkstošus latu, ziņoja aģentūra LETA.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu