Bērni sadzeras tualetes tīrīšanas šķidrumu (75)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/ranh

Pirms dažām dienām TVNET runāja ar mammu, kura satraucās par etiķa pudeļu izvietojumu veikalu plauktos. Aprunājoties ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāvi, uzzinājām, ka bērni mēdz pagaršot ne tikai etiķi un etiķa esenci, bet arī dažādus sadzīves ķīmijas šķidrumus, piemēram, tualetes tīrīšanas līdzekļus.

Runājot par 70% etiķa esenci, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja Romēna Namniece TVNET norādīja, ka tā plaši tiek izmantota marinādes pagatavošanai un ilgu laiku tirdzniecībā bija pieejama kā parasts pārtikas produkts.

Tikai pēc vairāku gadu diskusijām, kurās piedalījās arī slimnīcas mediķi, kas ikdienā redz esences nodarīto postu, kopš 2010. gada 70% etiķa esence pārtikas veikalos vairs nav pieejama. Taču cilvēki turpina esenci iegādāties ārpus Latvijas vai izmanto iepriekš veidotos etiķa esences krājumus.

Ļaudis turpina marinēt gurķus pēc ierastās metodes, apdraudot bērnu veselību.

Slimnīcas pārstāve atgādināja, ka barības vada ķīmiskie apdegumi ir smaga sadzīves trauma, ko biežāk iegūst bērni vecumā no 1 līdz 3 gadiem.

Traumas rezultātā nereti mainās bērna turpmākās dzīves kvalitāte.

Turklāt galvenokārt ķīmiskos apdegumus bērni gūst mājās. Tas nozīmē, ka vēl joprojām bērniem mājās netiek nodrošināta droša vide, proti,

bīstamas ķīmiskas vielas tiek turētas bērniem viegli pieejamās vietās.

Biežākie ķīmiskie aģenti ir sadzīvē lietojamie līdzekļi – veļas pulveri, trauku mazgājamie līdzekļi (piemēram, «Ciff», «Ajax», «Ace» u.c.), kas parasti rada mutes/rīkles gļotādas kairinājumu.

Savukārt otra grupa ir etiķa esences radītie barības vada apdegumi un apdegumi, kas gūti ar sārmu (piemēram, cauruļu tīrīšanas līdzeklis «Krot» u.c.).

Tie rada smagus, neatgriezeniskus barības vada bojājumus.

Vēl pie biežākajiem aģentiem pieskaitāmi degmaisījumi, kālija permanganāts, acetons, briljantzaļā spirta šķīdums.

Pērn slimnīcā reģistrēti desmit mutes dobuma un rīkles ķīmiskie apdegumi, kā arī 20 barības vada ķīmiskie apdegumi.

Mutes dobuma un rīkles ķīmiski apdegumi

Barības vada ķīmiski apdegumi

2006

22

13

2007

27

10

2008

26

14

2009

37

10

2010

9

7

2011

22

4

2012

19

5

2013

10

20

Komentāri (75)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu