Tūlīt būs 1.septembris. Atcerēsimies par drošību uz ceļiem!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Sākoties jaunajam mācību gadam, satiksme ielās un uz ceļiem kļūs intensīvāka. Tāpēc autovadītājiem, velosipēdistiem, gājējiem, it īpaši bērniem un bērnu vecākiem, jābūt uzmanīgiem, piedaloties ceļu satiksmē.

Valsts policijā norādīja - vecākiem svarīgi pārliecināties, ka bērns izprot drošību uz ceļa, un kopā ar mazākiem bērniem izstaigāt maršrutu līdz skolai, kā arī vietām, kur bērns varētu doties ārpus skolas, piemēram, apmeklēt interešu izglītības iestādes.

Tāpat svarīgi atgādināt par vietām, kur varētu veidoties bīstamas situācijas, šķērsot ielu tikai atļautās un labi pārredzamās vietās, neiziet uz brauktuves aiz šķēršļa, kas traucē autovadītājam bērnu pamanīt. Pirms došanās pāri brauktuvei pa gājēju pāreju vai šķērsojot ielu pie luksofora, pārliecināties, ka automašīna, kas tuvojas, patiešām apstājas.

Gaidot sabiedrisko transportlīdzekli to pieturvietās, nestāvēt tuvu brauktuves malai.

Neskriet pāri ielai, kā arī, ejot kopā ar draugiem, izvairīties no rotaļāšanās vai grūstīšanās. Pārvietojoties pa ceļu, bīstami ir klausīties mūziku austiņās.

Autovadītājiem:

  • būtiski atcerēties par braukšanas ātruma ierobežojumiem mācību iestāžu tuvumā. Svarīgi būt uzmanīgiem pie gājēju pārejām, luksoforiem, pie sabiedriskā transporta pieturām, kā arī vietās, kur redzamību apgrūtina novietoti transportlīdzekļi vai citi šķēršļi (paredzot, ka bērni var būt neuzmanīgi vai aizmirst par pareizu ielas šķērsošanu, piemēram, izejot aiz mašīnas vai autobusa, trolejbusa, vai negaidīti skriet pāri ielai, ieraugot skolasbiedru);

  • svarīgi ievērot drošu distanci un intervālu. Vadot automašīnu, nedrīkst lietot tālruni.

    Nereti arī pārlieku skaļas mūzikas klausīšanās var novērst uzmanību no situācijas uz ielas vai ceļa;
  • pasažieriem svarīgi atcerēties par drošības jostu lietošanu, kā arī bērniem (kas mazāki par 150 cm) jālieto bērnu sēdeklīši vai paliktņi.

Velosipēdistiem:

  • būt uzmanīgiem un braukt pa ceļu tuvāk brauktuves labajai malai;

  • braucot pa ietvēm, atcerēties, ka ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka velosipēdisti drīkst braukt pa nomali vai ietvi, netraucējot gājējus un citus ceļu satiksmes dalībniekus.

    Velosipēdistiem jābrauc ar ātrumu, kas neapdraud ceļu satiksmes drošību;

  • svarīgi velosipēdu vadītājiem būt uzmanīgiem un laikus samazināt braukšanas ātrumu pirms gājēju pārejas šķērsošanas;

  • būt uzmanīgiem vietās, kur ārpus krustojumiem velosipēdu ceļš šķērso brauktuvi un satiksme netiek regulēta, velosipēdu vadītājiem jādod ceļš transportlīdzekļiem, kas brauc pa šķērsojamo ceļu.

Gājējiem:

  • ievērot gājēju pienākumus, piedaloties ceļu satiksmē. Šķērsot ielu vai ceļu tikai atļautās, labi pārredzamās vietās, ievērot luksofora gaismas signālus.

    Nedrīkst iziet uz brauktuves aiz stāvoša transportlīdzekļa vai cita šķēršļa, kas ierobežo redzamību;
  • pirms brauktuves šķērsošanas pārliecināties par drošu attālumu līdz transportlīdzeklim, kas tuvojas, kā arī tā braukšanas ātrumu;

  • ārpus apdzīvotām vietām, kā arī apdzīvotās vietās gājējiem, kuri iet pa brauktuves malu vai nomali, jāpārvietojas pretēji transportlīdzekļu braukšanas virzienam;

  • atcerēties arī par atstarotāju lietošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu