Kaimiņš vairākām amatpersonām lūdz ierosināt disciplinārlietu pret tiesnesi Blūmiņu un veikt pārbaudi par viņas darbībām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš (KPV LV) vērsies pie vairākām amatpersonām ar lūgumu ierosināt disciplinārlietu pret Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Līgu Blūmiņu, kā arī lūdz veikt pārbaudi saistībā ar tiesneses iespējamām koruptīvām darbībām.

LETA jau ziņoja, ka 2015.gadā Tiesnešu ētikas komisija vērtēja situāciju, kad Blūmiņa savām privātajām vajadzībām izmantojusi savam dzīvesbiedram, advokātam Aivaram Blūmiņam, piederošu automašīnu. Komisija secināja, ka no tiesnešu profesionālās ētikas viedokļa nav pieņemama situācija, kad tiesnesis pastāvīgi lieto advokātu birojam piederošu automašīnu.

Komisija toreiz arī akcentēja, ka nav iespējams abstrahēties no apstākļa, ka tiesnese izmanto zvērinātu advokātu birojam piederošu transportlīdzekli, nevis tikai savam dzīvesbiedram piederošu automašīnu, turklāt profesionālās ētikas kontekstā nevar izvairīties arī no jautājuma, kāpēc tiesnese un viņas ģimene ilgstoši akceptē situāciju, kad personiskajām vajadzībām tiek lietota automašīna, kas nepieder dzīvesbiedram personīgi, bet ir reģistrēta uz dzīvesbiedra darbavietas vārda. «Tas liek domāt par finansiālu priekšrocību gūšanu, kas tādos apstākļos kā konkrētajā gadījumā nav akceptējams,» rakstīja komisijā.

Deputāts savā iesniegumā, kas ir adresēts tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam (VL-TB/LNNK), Augstākās tiesas priekšsēdētājam Ivaram Bičkovičam, apgabaltiesas priekšsēdētājai Daigai Vilsonei, Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram, Valsts policijas priekšniekam Intam Ķuzim, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), Tiesnešu disciplinārkolēģijai un Tiesnešu ētikas komisijai, norādīja uz vairākiem viņam zināmiem apsvērumiem.

Kaimiņš uzskaitīja, ka pēc minētā komisijas lēmuma tiesnese sāka lietot automašīnu «BMW», ar kuru pirms tam uz tiesas sēdēm saistībā ar Zolitūdes traģēdiju ieradās advokāta Blūmiņa kolēģis Lauris Rasnačs, savukārt viņa vajadzībām nodota automašīna, par kuru pastāvēja strīds. Deputātam tapis zināms, ka tiesnese gan vēl joprojām ar automašīnu pārvietojas, ko apliecina Kaimiņa rīcībā esošās fotogrāfijas un arī video materiāli.

Pēc Kaimiņa domām, šāda situācija nav un nebūtu iespējama nevienā no pasaules attīstītajām valstīm ar sakārtotu tiesisko vidi. Tāpēc viņš atbildīgajām amatpersonām un institūcijām lūdzis ierosināt disciplinārlietu pret tiesnesi Blūmiņu, savukārt KNAB, ģenerālprokuroram un Ķuzim deputāts lūdzis veikt pārbaudi par iespējami koruptīvām tiesneses darbībām.

Tiesnese Blūmiņa aģentūrai LETA norādīja, ka Tiesnešu ētikas komisijas skaidrojumu ir ņēmusi vērā un ikdienā lieto dzīvesbiedram, nevis advokātu birojam piederošu automašīnu. Blūmiņa uzsvēra, ka pārbaudes veikšanai par Kaimiņa atklātajā iesniegumā norādīto tiks sniegta visa nepieciešamā informācija.

Deputāts sarunā ar aģentūru LETA norādīja, ka tas ir jau viņa otrais iesniegums par šo jautājumu gada laikā. Iepriekš Tiesnešu ētikas komisija Blūmiņai esot aizrādījusi, taču interešu konflikts joprojām turpinās, uzskata Kaimiņš. Viņš norādīja, ka ikdienā var novērot to, ka tiesnese izmanto attiecīgo automašīnu, jo viņas māja atrodas pretī politiķa vadītās partijas «KPV LV» birojam. Parlamentārietis šī transportlīdzekļa izmantošanu esot nofilmējis.

Kaimiņš skaidroja, ka vēlas, lai šis jautājums atkal tiek aktualizēts, lai visai sabiedrībai taptu zināms, kāda ir tieslietu sistēmas attieksme pret, pēc deputāta domām, interešu konflikta gadījumu, un vai tiešām valstī tiek ievērots princips «viena taisnība, viens likums visiem».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu