Sagruvušā «Maxima» veikala jumtā bija mīkstas skrūves (150)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sagruvušā «Maxima» veikala jumta konstrukcijās izmantotas mīkstas skrūves, laikrakstam «Latvijas Avīze» atzinuši Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Būvmateriālu laboratorijas eksperti, kas līdzdarbojas Zolitūdē uzbūvētā lielveikala sabrukšanas cēloņu noskaidrošanā.

Kamēr notiek izmeklēšana, RTU laboratoriju speciālistiem neesot tiesību kaut ko apgalvot vai izpaust kādas ar šo notikumu saistītas detaļas, jo tas varētu traucēt izmeklētāju darbu. Tomēr RTU Nesagraujošo testēšanas metožu laboratorijas vadītājs, inženierzinātņu doktors Aivars Šveics atzīmējis, ka

ir skaidri redzams, ka vienam Zolitūdē iebrukušā jumta kopņu savienojumā ieskrūvētās skrūves uzgrieznim ir norauta vītne,

bet pavisam laboratorijā ir septiņas šādas skrūves un vītnes.

«Vai tas bijis vienīgais vai viens no iemesliem, kas izraisīja jumta sabrukšanu, par to vēl pāragri spriest,» sacījis eksperts. Vai izraudzītās skrūves bijušas pārāk neizturīgas, vai pie vainas ir skrūvju sliktā kvalitāte, to pārbaudīs ekspertīzēs.

«Lai spriestu par skrūvju un uzgriežņu izturību, jānoskaidro to nestspēja, ķīmisko elementu sastāvs,

proti, no kāda izejmateriāla tās izgatavotas, metāla struktūra, īpaši šo skrūvju uzgriežņiem,» turpinājis Šveics. «Šādas pārbaudes varam veikt paši. Taču mūsu iegūtos rezultātus var neņemt vērā, tāpēc ka pagaidām mūsu laboratorija nav starptautiski akreditēta. Tā kā skrūves ir izgatavotas ārzemēs, to ražotājs, tiklīdz lieta nonāktu tiesā, varētu apstrīdēt mūsu veiktās pārbaudes atzinumu.» Tāpēc atzinums, iespējams, būs jālūdz kādā akreditētā ārzemju laboratorijā.

Būvspeciālisti atzinuši, ka šādas stiprības skrūves tiek izmantotas arī citu ēku būvkonstrukcijās.

Viņuprāt, nelaimi nav izraisījis tas, ka pēc stiprības apzīmējuma būtu izraudzītas pārāk vājas skrūves, nelaimes cēlonis, iespējams, bijusi dzīšanās pēc lētākām, kas varētu būt izgatavotas no sliktākām izejvielām. Pēc viņu teiktā, pārāk mīksti, visticamāk, bijuši tieši uzgriežņi.

Kā ziņots, 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam «Maxima», dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Starp bojāgājušajiem bija arī trīs ugunsdzēsēji, kuri piedalījās glābšanā.

Zolitūdes traģēdija kļuva par lielāko nelaimi Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Komentāri (150)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu