Gobiņš: Mejas izteikumi par ES pavalstniekiem ir mierinoša ziņa mūsu tautiešiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas izteikumi saistībā ar Eiropas Savienības (ES) pavalstniekiem ir mierinoša ziņa arī mūsu tautiešiem, pauda Eiropas kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš.

Runājot par Mejas šodienas paziņojumiem, Gobiņš pauda pārliecību, ka Lielbritānijas premjerministre savā uzrunā, visticamāk, «trāpījusi» sabiedrības gaidām par pašapzinīgu runu un sarunu taktiku ar ES.

Viņš arī pamanījis, ka žurnālisti vismaz divas reizes uzdevuši viņai jautājumu, vai premjerministre nav krāpusi sabiedrību, iepriekš klāstot viedokli, ka Lielbritānijai viennozīmīgi izdevīgāk ir palikt ES sastāvā. Savukārt Meja esot izvairījusies no skaidras atbildes sniegšanas.

Tāpat Lielbritānijas premjerministre vismaz divas reizes saminstinājusies. «Šajā gadījumā interesants ir arī nepateiktais,» sprieda Gobiņš, norādot, ka balss pazušanu rūpīgi izvērtēs eksperti, lai izvērtētu sacīto.

«Vienā reizē viņai balss pazuda, runājot par Lielbritānijas globālo nākotni. Šeit gan jāprognozē, ka Lielbritānijai turpmāk varētu būt grūti ietekmēt globālos notikumus,» viņš sprieda. Savukārt otra reize, kad Lielbritānijas premjerministre saminstinājusies, esot bijis laikā, kad viņa runājusi par labāku Lielbritāniju. «Var jau būt, ka tā ir tikai sakritība, taču tajā pašā laikā tas varētu arī nozīmēt, ka viņa līdz galam tam visam nemaz netic,» viņš norādīja.

Gobiņš arī zināja sacīt, ka Meja savā runā pieminējusi vismaz četrus galvenos principus, taču visiem no tiem esot spēcīgi trūkumi. «Lielākā daļa Lielbritānijas sabiedrības gaida pārliecinošu uzstāšanos. Vai šos vārdus izdosies īstenot, to vēl vērtēs eksperti,» viņš piebilda.

Tāpat Eiropas kustības Latvijā prezidents Mejas runā sadzirdēja mājienus pēc brīvās tirdzniecības nolīguma, līdzīga ES un Kanādas nolīgumam - CETA. Viņš gan piebilda, ka šāda veida dokumenta saskaņošana prasīja ļoti ilgu periodu. «Šķiet, ka Lielbritānijai var nākties piekāpties vairākās jomās, ja runājam arī par Mejas pieminētajiem pārejas periodiem,» viņš norādīja.

Meja arī divas reizes esot atkārtojusi, ka nevēlas nekāda veida apdraudējumus ES pavalstniekiem. «Viņa sacīja, ka vēlas pēc iespējas ātrāk radīt skaidrus apstākļus britiem Eiropā, kā arī otrādi. Tā ir mierinoša ziņa daudziem mūsējiem, kas arī bija viens no mūsu valdības svarīgākajiem punktiem,» izteicās Gobiņš.

Jau vēstīts, ka Meja otrdien paziņoja, ka Lielbritānija, izstājoties no ES, atstās arī bloka vienoto tirgu, lai tādējādi atgūtu kontroli pār ES pilsoņu ieceļošanu.

«Tas, ko ierosinu, nav savienojams ar dalību kopīgajā tirgū,» atzina Meja. Taču viņa piebilda, ka vēlas panākt ar ES jaunu vienošanos par muitas ūniju.

Kā ziņots, iepriekš Meja apsolīja, ka Lielbritānijas parlamentam būs iespēja balsot par galīgo vienošanos ar ES, kas saturēs Apvienotās Karalistes izstāšanās noteikumus.

«Varu šodien apliecināt, ka valdība galīgo vienošanos, pirms tā stāsies spēkā, nodos balsojumam abās parlamenta palātās,» pavēstīja Meja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu