Politologs: Pašvaldību saistošo noteikumu apturēšana VARAM var pārvērsties par politisku jautājumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) rīcība, apturot pašvaldību saistošos noteikumus Jūrmalas un Salaspils pašvaldībās, var pārvērsties par politisku jautājumu, sacīja politologs Filips Rajevskis.

Pēc viņa domām, ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) darbības kvalitāti vēl ir pāragri vērtēt un nebūtu īstais laiks izteikt pārmetumus, tomēr politiskā vide ļoti skrupulozi sekos līdzi tam, kā šīm pašvaldībām veicas, un kā norit to dialogs ar ministriju.

«Šī rīcība var radīt sajūtu, ka ir kaut kādas partijas un politiskas intereses, kāpēc ministrs izmanto savu varu. Tomēr nevar teikt, ka ministrs būtu bieži izmantojis šo varu pret pašvaldībām, jo tās ir skaitītas reizes, un nevar teikt, ka viņš ļoti jaucas pašvaldību dzīvē. Ir risks, ka tas var kļūt par politisku jautājumu, bet pagaidām vēl nē,» uzsvēra Rajevskis.

Politologs ir pārliecināts, ka «norises un manipulācijas», ko pašvaldības veic, lielā mērā parāda, cik ļoti ir pieaugusi vērtība esamībai pie varas pašvaldībās un pašvaldību kontrole ir kļuvusi stipri vērtīgāka nekā kādreiz. «Tas sākās ar priekšvēlēšanu kampaņām, beidzoties ar manipulācijām, lai nodrošinātu pēc iespējas stingrāk kontrolētu varu pašvaldībā,» piebilda Rajevskis.

Jau ziņots, ka VARAM atcels Salaspils novada domes lēmumu par pastāvīgu komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu, kā arī apturējusi Jūrmalas domes lēmumu par pastāvīgo komiteju sastāvu. Iepriekš VARAM arī Rīgas domei norādīja, ka tās pieņemtie grozījumi saistošajos noteikumos par deputātu pārstāvniecību komitejās ir pretrunā ar likumu.

Savukārt Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars (V) vakar vērsies Ģenerālprokuratūrā ar iesniegumu, bet šodien Salaspils novada dome ārkārtas sēdē lēmusi vērsties Satversmes tiesā.

Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis paudis cerību, ka Gerharda lēmumi par pašvaldībām nav saistīti ar nacionālo apvienību «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK darbību opozīcijā konkrētajās domēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu