VID saņēmis daļu informācijas, kas prasīta no ss.lv

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) saņēmis daļu informācijas, kas bija prasīta no sludinājumu portāla ss.lv, TVNET pastāstīja dienestā. ss.lv apņēmies arī turpmāk sniegt nepieciešamo informāciju.

(papildināta ziņa)

VID pagaidām neprecizē, cik lielu informācijas apjomu ir saņēmis.

Vēl trešdien mediators norādīja, ka gala vienošanās starp VID un sludinājumu portālu netika panākta.

Pēc VID pieprasījuma «ss.lv» domēna vārds augusta sākumā tika atslēgts. VID nolēma apturēt portāla «ss.lv» darbību saistībā ar tā atteikšanos sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem. VID apturējis arī ar «ss.lv» īpašniekiem saistītā uzņēmuma «Internet» saimniecisko darbību. «Internet» 1.augustā pieņemto VID lēmumu par «Internet» saimnieciskās darbības apturēšanu ir pārsūdzējusi VID ģenerāldirektorei Ilzei Cīrulei.

SIA «Internet» pārstāvji nolēma strīdā ar VID meklēt konstruktīvu risinājumu ar mediācijas partnera palīdzību. Par mediācijas partneri piekrita būt auditorkompānija «PricewaterhouseCoopers» (PwC) kopā ar zvērinātu advokātu biroju «PricewaterhouseCoopers Legal» («PwC Legal»).

VID pieprasījumā no sludinājumu portāla kā nepieciešamā informācija norādīta:

telefona numuri, vārds, uzvārds, personas kods vai reģistrācijas numurs, e-pasta adreses, tālrunis, sludinājuma saite un sludinājuma saturs.

VID interesē konkrēts sludinājumu bloks - ar «ss.lv» starpniecību tirgotie auto. VID kopš pagājušā gada ir atklājis trīs PVN izkrāpšanas shēmas, kas tiek īstenotas, izmantojot šo sludinājumu portālu.

Vienā no tām iesaistītas 700 automašīnas.

Fiziskas personas ieved Latvijā ārvalstīs pirktus auto, pārreģistrē uz citām personām, vēlāk noņem no uzskaites un tad atkal pārreģistrē uz personām, kas šos auto ievedušas. Vēlāk auto ar fiktīviem dokumentiem tiek reģistrēti CSDD.

Šajā konkrētajā shēmā aprēķinātie zaudējumi ir 500 000 eiro. Pārējās divās nodarītie zaudējumi ir attiecīgi 300 000 un 200 000 eiro.

Ja VID tiktu sniegta visa prasītā informācija par sludinājumiem, kas ievietota konkrētajā blokā, darbiniekiem ievērojami tiktu atvieglotas iespējas atklāt jaunas krāpšanās shēmas, jo ir pamatotas aizdomas, ka prakse izmantot «ss.lv», lai īstenotu noziedzīgas darbības, ir izplatīta.

Mediācijas process starp SS un VID ir veiksmīgi noslēdzies

Mediācijas process starp VID un SS ir veiksmīgi noslēdzies – panākta vienošanās portāla «SS.LV» lietotāja SIA «INTERNET» saimnieciskās darbības atjaunošanā, atjaunojot arī domēna vārda «SS.LV» lietošanu. Līdztekus atcelti arī pārējie saimniecisko darbību ierobežojušie lēmumi, piemēram, tiek atsaukti rīkojumi par norēķinu operāciju apturēšanu vairākiem SIA «INTERNET» bankas kontiem. Taču par atsevišķiem jautājumiem joprojām saglabājas viedokļu atšķirības, kas turpmāk tiks risinātas atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai.

PwC Legal vadošais partneris Jānis Lagzdiņš par sasniegto: "Šis ir labs rezultāts un aizsākums mediācijas procesiem Latvijā. Redzam, ka ir iespējams panākt risinājumu, ja valsts iestādes un uzņēmēji ir gatavi sadarboties. Protams, procesā laikā esam novērojuši, ka ir nepieciešami arī vairāki uzlabojumi tiesiskajā regulējumā. Piemēram, VID vajadzētu piešķirt tiesības slēgt mediācijas līgumu ar uzņēmējiem, kā arī jānosaka robežas un labās prakses standarti, kā risināt līdzīgas situācijas turpmāk. Tāpat nepieciešams pilnveidot regulējumu, kas attiecas uz datu aizsardzību un interneta platformu saimniecisko darbību Latvijā. Kopumā esam ļoti gandarīti par procesā sasniegto un vēlamies pateikties SIA Internet un VID konstruktīvo darbu šajā mediācijas procesā.»

Zvērinātu advokātu birojs PwC Legal ir daļa no PwC globālā tīkla. PwC juridiskā prakse šobrīd ir pieejama vairāk nekā 80 pasaules valstīs, tostarp arī Lietuvā un Igaunijā, kopumā nodarbinot vairāk kā 2400 juristus, kuri sazinās 123 valodās pasaulē. Biroja galvenās prakses jomas ir uzņēmumu iegāde un apvienošana, reorganizācija, restrukturizācija un maksātnespēja, banku un finanšu tiesības, nekustamais īpašums un būvniecība, korporatīvās tiesības, nodokļu tiesības, darba tiesības, imigrācijas tiesības, datu aizsardzība, intelektuālais īpašums, konkurences tiesības, publiskā un privātā partnerība, publiskās un administratīvās tiesības, strīdu risināšana un pārstāvība tiesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu