Gašpuitis: Krievijas un Saūda Arābijas paziņojums noslēdzis naftas cenu straujo kāpumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Toms Koklītis/LETA

Krievijas un Saūda Arābijas paziņojums par ražošanas palielināšanu noslēdzis naftas cenu straujo kāpumu, aģentūrai LETA atzina «SEB bankas» makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Viņš norādīja, ka pēc Krievijas un Saūda Arābijas paziņojuma, ka ir palielināta ražošana un tās piegādās tirgū iztrūkstošo apmēru, naftas cena noslīdēja līdz 73,74 ASV dolāriem (63,16 eiro). Tikmēr naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC un tās sabiedrotie pērn samazināja ražošanu un turpina to īstenot līdz pa šai dienai.

«Citiem vārdiem - ir noslēdzies krājumu samazināšanās, kā arī nepārtrauktais naftas cenu pieauguma posms. Vismaz tik ilgi, cik OPEC nebūs iztērējusi savu brīvo jaudu. Tajā pašā laikā naftas tirgus apstākļi jūlijā tomēr izskatās diezgan saspringti,» teica Gašpuitis.

Viņš prognozēja, ka Krievija, Saūda Arābija un vēl daži OPEC dalībnieki, visticamāk, palielinās ražošanu par aptuveni 0,7 līdz vienam miljonam barelu dienā. Tomēr Saūda Arābijas palielinājumu lielā mērā «noēdīs» vietējais patēriņš, proti, kondicionēšanas patēriņš vasarā. Tajā pašā laikā sarucis piedāvājums no Kanādas, Lībijas, bet Venecuēlas ieguve turpina stabili rukt. Arī situācija ASV ir saspringta - krājumi samazinās piekto nedēļu pēc kārtas, bet pārstrāde darbojas ar pilnu jaudu.

«Līdz ar to vasaras periodā varam sagaidīt arī cenas pakāpšanos, kaut viss būs atkarīgs no globālā fona. Respektīvi, no tā, kā ritēs globālās ekonomikas izaugsme, ģeopolitiskie strīdi un noskaņojuma izmaiņas. Tas koriģēs arī tendences finanšu tirgos un spekulāciju iespējas. Kaut arī spekulatīvais burbulis ir mazliet noplacis, tas joprojām ir pietiekami nozīmīgs cenu ietekmējošs faktors,» skaidroja Gašpuitis.

Viņš atzīmēja, ka naftas cena ir nonākusi OPEC vēlamajā 70 līdz 80 ASV dolāru (59,9 līdz 68,5 eiro) koridorā, tādēļ var pieņemt, ka tā tur arī kādu laiku atradīsies. Pašreizējā naftas cenas prognoze šogad ir 75 ASV dolāri (64,2 eiro), bet nākamgad 85 ASV dolāri (72,8 eiro).

Pēc Gašpuita teiktā, degvielas cenu turpmākās izmaiņas noteiks arī eiro un ASV dolāra svārstības, pārstrādātāju un tirgotāju cenu politika un citi faktori.

Kā ziņots, OPEC dalībvalstis pagājušajā nedēļā vienojušās paaugstināt jēlnaftas ieguves apjomu par vienu miljonu barelu dienā.

OPEC un vairākas partnervalstis, tostarp Krievija, 2016.gada nogalē vienojās samazināt naftas ieguvi, lai mazinātu pārprodukciju tirgū un veicinātu jēlnaftas cenu pieaugumu. Pagājušā gada novembra beigās vienošanās tika pagarināta līdz 2018.gada nogalei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu