Jautājumi, ko mājokļa pircēji aizmirst pajautāt māklerim

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Mājokļa apskatīšana ir aizraujošs un vienlaikus uztraukuma pilns process, tāpēc ne vienmēr izdodas no māklera vai mājas iepriekšējā īpašnieka izdibināt visas atbildes par māju vai dzīvokli. Lūk, desmit jautājumi, kurus nevajadzētu aizmirst uzdot nekustamo īpašumu aģentam mājokļa apskatīšanas laikā - tā tu varēsi pilnībā pārliecināties, vai šis īpašums ir piemērots tieši tev.

1. Kāpēc mājokļa īpašnieks ir nolēmis šo īpašumu pārdot?

Saņemt godīgu atbildi uz šo jautājumu var būt visai pagrūti, taču tas palīdzēs noskaidrot, ko sagaidīsi, noslēdzot darījumu. Piemēram, ja iepriekšējais mājokļa īpašnieks pārvācas uz citu valsti, tāpēc mājokli cenšas pārdot pēc iespējas ātrāk - šādi vari gūt visai labu darījumu. Savukārt saimnieki, kas paši grasās iegādāties jaunu māju vai to konkrētajā brīdī jau remontē, varētu pieprasīt visai augstu cenu par iepriekšējo mājokli.

2. Kādas ir skolas tuvākajā apkārtnē?

Jebkurš vēlas, lai atvases pabeidz labas skolas ar labām atzīmēm, tāpēc, pirms noslēdz nekustamā īpašuma darījumu, veic nelielu izpēti par vietējām skolām. Pārbaudi skolas reitingu un atsauksmes par to, kā arī pajautā nekustamo īpašumu aģentam par tuvākajām skolām. Ja tuvākās skolas neapmierina, noskaidro, cik ilgs ceļš būs jāmēro līdz pašreizējai vai kādai citai apkārtnes skolai un cik ik dienu izmaksās bērnu vadāšana uz skolu.

3. Kādi remontdarbi ir veikti šajā mājoklī?

Pirms iegādājies mājokli, noteikti noskaidro, kāda ir tā remontdarbu vēsture. Mājoklis varbūt no ārpuses izskatās nevainojami, vienlaikus ūdensapgādes sistēma teju vai brūk kopā. Tāpat neaizmirsti noskaidrot, vai ir bijušas kādas ūdens noplūdes, kas bojājušas mājokļa vai kaimiņu dzīvokļa griestus.

4. Kāda ir tuvākā sabiedriskā transporta satiksme?

Transports un braukšanas ilgums līdz darbam dažkārt ir noteicošais faktors mājas vai dzīvokļa izvēlē. Pirms noslēdz darījumu, pajautā, kur ir tuvākās pieturas, kādi transportlīdzekļi ved uz darbu vai skolu, cik bieži tie kursē un cik ilgs būs brauciens no mājas līdz darbam un atpakaļ.

5. Vai drīzumā ir gaidāmi kādi izdevumi, piemēram, mājas kopējais remonts, siltināšana, apsaimniekošanas maksas pieaugums?

Šis attiecas uz dzīvokļu pircējiem - bieži vien potenciālie nekustamā īpašuma pircēji aizmirst pajautāt, vai drīzumā māja tiks remontēta un vai drīzumā varētu pieaugt apsaimniekošanas izmaksas. Ja mājoklim jau iepriekš ir bijuši apsaimniekošanas izmaksu kāpumi, tad tā var būt nopietna brīdinājuma zīme.

6. Kā šajā apkārtnē izturas pret bērniem?

Noskaidro, vai šī vieta, mājoklis un rajons ir bērnam droši, kā arī ir vērts pajautāt, kā vietējie uzņem bērnus. Tāpat ir vērts uzzināt, vai un kādi ir tuvumā esošie bērnudārzi, vai vietējie bērnus izvēlas likt bērnudārzā, vai arī pārsvarā bērnus pieskata paši un noalgo auklītes.

7. Kāpēc man nevajadzētu pirkt šo mājokli?

Šis ir visai savdabīgs jautājums, kuru uzdot nekustamo īpašumu aģentam vai mājas esošajam īpašniekam. Taču pievērs uzmanību brokera reakcijai un mēģini saprast, vai mājai ir kādi apslēpti mīnusi. Ņem vērā, ka iemesli, kādēļ kāds izvēlas māju nepirkt, nemaz nav saistīti ar mājas kopējo kvalitāti. Iespējams, konkrētais īpašums nav piemērots ģimenēm ar maziem bērniem vai mājdzīvniekiem, varbūt sirmgalvjiem nebūs piemērota māja ar vannas istabu otrajā stāvā vai ēnainais dārzs būs pavisam nepiemērots puķu mīļotājiem.

8. Kādas aktivitātes šeit norisinās vasarā?

Uzzini, ko vasarā šeit mēdz darīt kaimiņi un kādas ir jūsu iespējas. Varbūt vasarās šeit norisinās dažādi kultūras notikumi, festivāli, pilsētas svētki. Vai tuvākajā apkārtnē notiek kādi sporta pasākumi, nodarbības vai iespējas nodoties fiziskajām aktivitātēm. Tāpat ir vērts noskaidrot, vai tuvumā ir kādi bērnu laukumi vai piknika vietas. Dažkārt mājokļu tuvumā atrodas kādi nomaļāki laukumi, kuros savācas vietējais pļēguru bars un trokšņo visas nakts garumā, - tas viss noteikti ir jānoskaidro.

9. Kādi ir kaimiņi?

Šis ir visai klasisks jautājums, taču reizēm jaunie pircēji aizmirst pajautāt tik vienkāršu lietu. Noskaidro, vai kaimiņi mīl skaļu mūziku visas dienas, nakts un pat nedēļas garumā? Vai aiz sienas nemitīgi ir dzirdamas suņu rejas vai skaļa bļaustīšanās? Negaidi, ka nekustamo īpašumu aģents sniegs pilnu atbildi, taču no tās var izprast, ar ko būs jāsadzīvo. Dažkārt palīdz neliela pastaiga gar māju - vari apjautāties cilvēkiem, kas pastaigājas ar suņiem vai tīra logus. Ja iegādājies māju, pievērs uzmanību kaimiņu dārziem - apskati, kādā kārtībā ir blakus esošo māju dārzi un pagalmi.

10. Cik ilgā laikā mājokli ir plānots pārdot?

Ja esat nolēmuši mājokli pirkt, noskaidro, cik ilgā laikā ir jānoslēdz darījums. Tā uzzināsi, cik daudz laika ir palicis apdomāt šo nozīmīgo pirkumu, kā arī, kad norunāt optimālo mājokļa iegādes dienu. Ņem vērā - ja steidzies iegādāties mājokli, bet pretējā puse vēlas vēl nogaidīt divas nedēļas vai tieši pretēji - pārdevējs steidzas, bet pircējam tajā nedēļā ieplānots ceļojums, tad mājas iegāde būs kā pacietības mērīšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu