«Latvijas gāzes» koncerna peļņa pirmajā ceturksnī pārsniedza € 20 miljonus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Koncerna «Latvijas gāze» peļņa šogad pirmajā ceturksnī bija 20,118 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 64,7% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, bet koncerna apgrozījums bija 99,841 miljons eiro, kas ir samazinājums par 22,5%, liecina kompānijas finanšu pārskats.

Pirmais ceturksnis šogad bija «Latvijas gāzes» koncerna jaunās struktūras pirmais pilnais ceturksnis. Patlaban koncerns sastāv no diviem darbības segmentiem - dabasgāzes pārdošanas un tirdzniecības segmenta un dabasgāzes sadales segmenta.

Dabasgāzes pārdošanas un tirdzniecības segments nodarbojas ar dabasgāzes iepirkšanu, tirdzniecību un pārdošanu. Šo uzņēmējdarbību, kas ietver dabasgāzes vairumtirdzniecību un pārdošanu rūpnieciskajiem un komerciālajiem klientiem, kā arī mājsaimniecībām, veic AS «Latvijas gāze».

Savukārt dabasgāzes sadales segments sniedz dabasgāzes sadales pakalpojumus Latvijā. «Latvijas gāzes» meitasuzņēmumam AS «Gaso» ir piešķirta ekskluzīva licence dabasgāzes sadalei Latvijas teritorijā. Tā ir spēkā līdz 2037.gada 6.decembrim. «Gaso» ir īpašnieks un apsaimniekotājs visiem sadales aktīviem, kas nepieciešami, lai sniegtu attiecīgos pakalpojumus vairāk nekā 400 000 klientu.

Šī gada pirmajā ceturksnī «Latvijas gāze» pārdeva 355 miljonus kubikmetrus dabasgāzes vairāk nekā 400 000 klientu. Tiesa, sakarā ar zemāku dabasgāzes pieprasījumu elektroenerģijas ražošanā, lielo klientu iepirkumu plānu izmaiņām brīvas piekļuves Inčukalna pazemes gāzes krātuvei iespaidā un jaunu tirdzniecības uzņēmumu ienākšanu pēc tirgus atvēršanas 2017.gadā pārdošanas apjoms bija par 30% mazāks nekā pirmajā ceturksnī pērn.

Dabasgāzes sadales segments ir lielākais segments «Latvijas gāzes» koncernā pēc tā aktīvu vērtības. Pirmā ceturkšņa beigās tā aktīvi bija 246,4 miljoni eiro un neto apgrozījums 21,5 miljoni eiro, kas, salīdzinot ar pirmo ceturksni pērn, ir palielinājies par 10%. Tirdzniecības segmenta aktīvu vērtība ir 71,4 miljoni eiro, un tas ir lielākais segments no neto apgrozījuma viedokļa - 78,3 miljoni eiro, kas, salīdzinot ar 2017.gada pirmo ceturksni, ir samazinājums par 28,3%.

Pirmajā ceturksnī pērn «Latvijas gāzes» koncerns strādāja ar 128,804 miljonu eiro apgrozījumu un guva 12,215 miljonu eiro peļņu.

«Latvijas gāzes» koncerns pērn strādāja ar 330,956 miljonu eiro apgrozījumu un 26,048 miljonu eiro peļņu.

«Latvijas gāzes» akcijas kotē «Nasdaq Riga» otrajā sarakstā.

«Latvijas gāzes» lielākie akcionāri pagājušā gada beigās bija «Gazprom» (34%), «Marguerite Gas II» (28,97%), «Uniper Ruhrgas International» (18,26%) un «Itera Latvija» (16%). «Latvijas gāzes» akcijas kotē «Nasdaq Riga» otrajā sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu