ASV izmeklēs urāna ieguves kompānijas pārdošanu Krievijas uzņēmumam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV Senātā vides komitejas priekšsēdētājs Džons Baraso sācis oficiālu izmeklēšanu par prezidenta Baraka Obamas administrācijas augstu amatpersonu darbībām, kas apstiprinājušas Kanādas uzņēmuma «Uranium One» pārdošanu Krievijas valsts korporācijas «Rosatom» meitas uzņēmumam.

Atbilstoši Baraso informācijai pēc darījuma noslēgšanas «Uranium One», kam pieder urāna raktuves ASV, nelikumīgi eksportējis ASV iegūto urānu, vēsta laikraksts «Washington Examiner».

Pirmdien Baraso nosūtījis ASV enerģētikas ministram Rikam Perijam un kodolenerģijas jomas regulējumu komitejas priekšsēdētājai Kristīnei Svinickai vēstules, lūdzot nodot viņa komitejai visus dokumentus, kas skar Obamas administrācijas un Krievijas pārstāvju kontaktus laikā, kad notika «Uranium One» pārdošanas apstiprināšanas process.

Ziņas par «Uranium One» pārdošanu «Rosatom» 2010.gadā izraisīja plašu rezonansi oktobrī, kad presē parādījās ziņas, ka «Rosatom» pārstāvis ASV Vadims Mikerins ASV nodarbojies ar nelikumīgu darbību, kas saistīta ar urāna apriti. Darījums savulaik tika apstiprināts, neraugoties uz ASV Federālā Izmeklēšanas dienesta sākto izmeklēšanu par Mikerina aktivitātēm.

Atbilstoši darījuma nosacījumiem «Uranium One» nedrīkstēja pārdot ASV iegūto urānu ārzemēs.

Darījuma kritiķi arī vērš uzmanību uz to, ka Klintonu labdarības fonds ziedojumos no «Uranium One» direktoriem saņēmis vairāk nekā trīs miljonus dolāru.

Hilarija Klintone, kas tolaik bija ASV valsts sekretāre, bija darījumu apstiprinājušās komitejas locekle.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu